Hlavní obsah

Burze dnes pomohly do plusu akcie CME a finančních institucí

Rozhovor s Miroslavem Frayerem, analytikem KB.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes smazala své čtvrteční ztráty. Index PX posílil o 0,54 procenta na 1020,36 bodu. K růstu mu pomohly akcie CME i většina finančních titulů.

Článek

Brzdou výraznějšího růstu indexu byl hlavně Avast a Komerční banka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám.

Ze 12 hlavních emisí pražské burzy jich devět uzavřelo dnešní obchodování v plusu. Nejlépe si vedly cenné papíry mediální skupiny CME, které posílily o více než dvě procenta na závěrečných 74,90 Kč za kus. Společnost CME dnes informovala o zrušení dohody o prodeji svých aktivit ve Slovinsku. Dohodu o prodeji slovinských aktivit CME oznámila předloni v červenci s tím, že výnos z prodeje použije ke snížení dluhu.

Dařilo se také trojici finančních titulů. Akcie pojišťovny VIG zdražily o 1,56 procenta na 553 Kč, emise Monety si polepšila o půl druhého procenta na 74,45 korun za akcii a o 1,41 procenta zpevnila Erste Bank.

Mimo finanční sektor se na burze dařilo textilce Pegas, likérce Stock nebo polostátní energetické společnosti ČEZ.

Naopak mezi ztrátové tituly se dnes zařadil Avast či Komerční banka. Akcie technologické společnosti Avast odepsaly 1,2 procenta na 82,50 koruny. Emise Komerční banky uzavřela obchodování s kurzem 890 korun za akcii, což bylo o 0,67 procenta níž než při ranním otevření burzy.

Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Na euro ztratila od čtvrtečního podvečera čtyři haléře a dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 25,58 Kč/EUR. K dolaru oslabila česká měna o sedm haléřů na 22,51 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované