Hlavní obsah

BusLine v policejních kleštích. Jablonec už firmu jako dopravce nechce

Ilustrační foto.

Reklama

Zastupitelé v Jablonci nad Nisou dnes neschválili další prodloužení smlouvy s dopravní společností BusLine MHD Jablonec na zajištění dopravy ve městě a přilehlém regionu od 1. února 2021. Firmu intenzivně vyšetřuje policie.

Článek

Jablonečtí zastupitelé dnes zároveň pověřili primátora Jiřího Čeřovského (ODS) a jeho náměstka Milana Kouřila (ANO), aby jednali o zajištění dopravy s dalšími firmami.

BusLine ve městě léta jezdí, smlouva mu vyprší 31. ledna 2021. Dopravce je jednou z firem stíhaných kvůli pletichám ve veřejné soutěži. Dopustit se jich měly, když v roce 2017 uzavřely dohodu o společném postupu při podávání nabídek. To mělo vliv na konečnou cenu dopravy a kraji tím vznikla škoda bezmála 11 milionů korun. Liberecký kraj se bude domáhat náhrady škody v trestním řízení.

Před třemi dny se ukázalo, že z pletich při zakázkách na zajištění veřejné dopravy v Libereckém kraji obvinila policie další dvě firmy ze skupiny BusLine.

Podle informací serveru Zdopravy.cz jde právě o provozovatele městské dopravy BusLine MHD Jablonecko a také o BusLine MAD Česká Lípa.

Jablonec vypsal na začátku roku 2019 veřejnou soutěž na zajištění dopravy ve městě a přilehlém regionu na příštích deset let. Zakázku získala na začátku letošního dubna pražská firma About Me s nabídkovou cenou 48,38 korun na kilometr, tedy 684,577 milionu korun bez DPH. Druhým účastníkem byla Autobusová doprava Podbořany, která nabídla výrazně vyšší cenu. Soutěž ale napadla jak neúspěšná firma, tak BusLine, který se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Kvůli tlaku firem a z obavy, že nebude schopna dopravu zajistit, radnice v srpnu zakázku zrušila. Miroslav Cák z firmy AGM Partners, která pro město soutěž zajišťuje, přirovnal tlak firem ke kobercovému bombardování. Město nakonec muselo zakázku zadat přímo na dva roky, což je maximum, které dovoluje zákon. Oslovilo firmu About Me a zájem podat nabídku projevil také Busline. Radnice nakonec dostala jedinou nabídku právě od současného dopravce s cenou 55,96 korun za kilometr, tedy na dva roky za 158,366 milionu korun. Zastupitelé ji ale neschválili.

Cák při dnešní prezentaci zastupitele informoval, že vzhledem k omezení veřejné dopravy v souvislosti s koronavirovou pandemií, jsou v Česku dopravci, kteří by mohli provoz zajistit. Při telefonickém průzkumu oslovil zhruba dvě desítky firem. „Pět nebo šest firem je ochotno se o tom dál bavit,“ řekl zastupitelům. K zajištění MHD v Jablonci a okolních obcích je třeba zhruba 30 autobusů, proto kontaktoval velké dopravce.

Zastupitelé primátora a jeho náměstka pověřili, aby v jednání s dopravci pokračovali a pokusili se vyjednat lepší podmínky než nabízí BusLine.

Reklama

Doporučované