Hlavní obsah

Bydlení budoucnosti: Futuristický mrakodrap vyčistí město od smogu

Mrakodrapy budoucnosti by mohly pomáhat čistit ovzduší.

 

Reklama

Ambiciózní cíl si dala společnost Arconic. Chce stavět mrakodrapy s povrchem, který dokáže dostat z ovzduší škodlivé látky.

Článek

Společnost Arconic, která se mimo jiné zabývá futuristickým designem a navrhuje třeba létající auta, plánuje postavit téměř pět tisíc metrů vysoký mrakodrap, jenž má pomoci zlepšit ovzduší. Využít k tomu chce i materiály, které jsou teprve ve výrobě.

Speciální nátěr, který pročišťuje okolní vzduch, má být součástí povrchu plánovaného mrakodrapu.

„EcoClean usnadňuje údržbu budovy a také prospívá životnímu prostředí tím, že redukuje obsah škodlivin ve vzduchu,” uvedla Sherri McClearyová ze společnosti Arconic pro server Business Insider.

Speciální povrch na oknech má fungovat tak, že díky světlu a vodním výparům, které se mísí s chemikáliemi v nátěru, vyprodukuje atomy známé jako volné radikály. Ty přitahují škodliviny ze vzduchu a poté je rozloží, čímž se společně se špínou z budovy následně odloupnou, podobně jako odumřelá kůže.

Rozkládací balkony

Další inovací jsou okna s novým designem, která se během minuty otevřou a promění v balkon. Podle mluvčího firmy tato technologie dobude trh.

Společnost chce posouvat limity především při stavbě výškových budov. Starosti jí nedělají ani použité materiály. Například tvar a výška několik tisíc metrů vysokých mrakodrapů prý bude možná díky komponentům z 3D tiskáren, díky nimž stavba dokáže odolat i silným větrům.

„Zaměřujeme se na optimalizování materiálů, které se mohou vytisknout 3D a poskytnout tak víc a víc možností designérům i architektům,” dodala McClearyová.

Reklama

Doporučované