Hlavní obsah

Bye. Auf Wiedersehen. Au revoir. Jazykovkám zmizeli rodilí mluvčí

Foto: Pixabay.com

Některé jazykové školy bojují o přežití. Ze dne na den přišly o studenty i vyučující.

Reklama

Jazykové školy ze dne na den zavřely učebny a přešly na hodiny jazyků online. Zejména pro ty menší však představuje deset týdnů trvající výluka existenční problém.

Článek

Větší jazykové školy nejspíš krizi ustojí, ty malé, které dosud spolupracovaly jen s několika lektory, ale můžou být už dnes za hranicí přežití. Podle informací Asociace jazykových škol, která má 43 členů ze všech regionů Česka, pracuje v tomto odvětví zhruba 15 tisíc lidí.

Velkým problémem je náhlý odjezd zahraničních učitelů. „Nově nasmlouvaní lektoři ani nepřijeli. Z předběžných informací několika pražských škol víme, že odjelo 300 zahraničních vyučujících,“ řekla Seznam Zprávám předsedkyně Asociace jazykových škol Marcela Hergesselová.

Například Jazyková škola Hello sídlící v Ostravě a s pobočkami v Opavě a Brně takto přišla o třetinu lektorů z řad rodilých mluvčích. Rychle v březnu odjížděli domů, jednak ze strachu před nákazou, jednak kvůli nejasnostem kolem možnosti dalšího vycestování.

„Je to pro nás velká ztráta, protože byli zaškolení, měli potřebné zkoušky a osvědčení a náhrada za ně bude v této situaci velmi těžká, možná úplně nemožná,“ vysvětlila ředitelka školy Petra Ocelková.

Získat kvalitní vyučující zpět bude problém, souhlasí i šéfka asociace jazykovek. „Očekáváme, že rodilí mluvčí se do škol vracet nebudou, protože je současně obrovská poptávka po online výuce v Číně, Vietnamu, Jižní Koreji a platby za hodinu se pohybují mezi 30 až 40 dolary za 45 minut výuky,“ podotýká Hergesselová.

Asociace jazykových škol

Má 43 členů, zejména jazykových škol a agentur.

Zastoupeny jsou všechny regiony Česka.

Jen v členských školách pracuje sedm tisíc zaměstnanců, v celém sektoru jde o zhruba 15 tisíc lidí.

Na konci roku 2019 navštěvovalo jazykovou výuku 100 tisíc lidí.

Jazykovky tak ze dne na den přišly o individuální studenty, i ty, kterým znalost cizích řečí platí firmy, a zároveň o zkušené učitele. Zastavily se také zkoušky a jazykové audity.

Simona Škurková, ředitelka jazykové školy Lingua centrum, která má centrálu v Olomouci, popisuje, že 95 procent kurzů pro veřejnost teď běží online. „Ve firemní výuce ale momentálně klesla poptávka na zhruba 50 procent, což je způsobeno tím, že firemní klientela nyní řeší daleko palčivější otázky, než je vzdělávání zaměstnanců.“

Ale ani online není záchrana, jak zjistila generální ředitelka Jazykové agentury Skřivánek Bronislava Chudobová. „Klienti po týdnu až dvou rušili i již rozběhnuté online kurzy, když zjistili, že stejně jako my přišli o většinu svých příjmů,“ řekla Seznam Zprávám.

„Bohužel z řad klientů i firem vnímáme velkou opatrnost a obavy z budoucí ekonomické situace,“ míní také ředitelka školy Hello Petra Ocelková. Někteří čeští lektoři podle jejích slov přišli o podstatnou část výdělku, přihlásili se na Úřad práce a ukončili spolupráci.

O budoucnosti škol rozhodne už příštích pár měsíců, upozorňuje Asociace jazykových škol. Rozhodující bude, jestli se klienti vrátí k nasmlouvané výuce dřív než v září 2020.

Samy školy ale zatím nevědí, kdy přesně budou moci učebny znovu otevřít pro veřejnost. Doufají, že to bude nejpozději 25. května. Podle odhadů zástupců škol ale řadě studentů výuka na dálku vyhovuje a chtějí v ní pokračovat i po skončení epidemie.

Reklama

Doporučované