Hlavní obsah

Bývalého vietnamského poslance v srpnu unesli v Berlíně. Ve vlasti ho teď odsoudili za zpronevěru na doživotí

Bývalého vietnamského poslance odsoudili za zpronevěru na doživotíVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Hanojský soud ve stejném procesu poslal na 13 let za mříže i bývalého člena nejužšího vedení vládnoucí komunistické strany Dinh La Thanga.

Článek

Někdejší vietnamský poslanec a manažer státní firmy Trinh Xuan Thanh, kterého loni v létě unesli vietnamští agenti z Berlína, byl v pondělí ve vlasti odsouzen k doživotnímu vězení. Hanojský soud ve stejném procesu poslal na 13 let za mříže i bývalého člena nejužšího vedení vládnoucí komunistické strany Dinh La Thanga. Oba byli součástí skupiny více než dvou desítek obžalovaných ze zpronevěr stamilionů dolarů ve státní ropné a plynárenské společnosti PetroVietnam.

Minulý měsíc zatčený Dinh La Thang je podle agentury Reuters po desetiletích prvním členem mocného politbyra, který v zemi stanul před soudem. Šestapadesátiletý muž vedl ropnou a plynárenskou firmu PetroVietnam v letech 2009 až 2011. Loni v květnu jej komunistická strana vyloučila z 19členného politbyra.

Trinh Xuan Thanh byl podle Německa loni na konci července za bílého dne unesen v centru Berlína. K únosu byla použita v Praze pronajatá dodávka, do níž byl Thanh násilím posazen. Vůz si pronajal Vietnamec s trvalým pobytem v České republice. Česko tohoto muže koncem loňského srpna vydalo do Německa k trestnímu stíhání. Dvaapadesátiletý bývalý manažer PetroVietnamu a komunistický poslanec žádal v Německu o azyl. Hanoj ale tvrdila, že se nakonec sám vydal vietnamským úřadům.

Reklama

Doporučované