Hlavní obsah

Vietnamská blogerka „Mother Mushroom" je ve vězení. Její dcera žádá o pomoc Melanii Trumpovou

Desetiletá dcera blogerky Nguyen Ngoc Nhu Quynh chce pomoci matce z vězení. Obrátila se na Trumpovou.

 

Reklama

Desetiletá dcera vězněné vietnamské blogerky Nguyen Ngoc Nhu Quynh, známé pod přezdívkou Mother Mushroom, se dopisem obrátila na první dámu USA Melanii Trumpovou. Prosí ji o přímluvu za propuštění matky. Manžel Trumpové, americký prezident Donald Trump, se Vietnam chystá navštívit příští měsíc.

Článek

Ručně psaný dopis umístěný na Facebooku znovu upozornil na největší zásah, který Vietnam za poslední roky vůči disidentům provedl. To vše před listopadovým summitem Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří, který se uskuteční ve vietnamském Danangu. Ten navštíví i Donald Trump a při té příležitosti vykoná státní návštěvu Vietnamu.

Vietnamský soud jednu z nejznámějších vietnamských aktivistek poslal v červnu na deset let do vězení za distribuci propagandy proti státnímu režimu.

Její dcera Nguyen Bao Nguyenová připomněla Trumpovu blížící se návštěvu ve Vietnamu a také fakt, že její matka v březnu získala z rukou Trumpové mezinárodní cenu pro statečné ženy, což vyvolalo hněv Hanoje.

„Prosím, napomozte opětovnému shledání mé rodiny, protože já vím, že moje matka neudělala nic špatného,” napsala malá Nguyen v dopise Trumpové. „Maminku tolik milujeme, jen chceme, aby se vrátila,” uvedla dívka, která v sobotu oslaví 11. narozeniny.

Jen letos 17 zatčených disidentů 

Vietnamská vláda zatím dopis nekomentovala. „Spojené státy se častokrát, i v posledních dnech a týdnech, přimlouvaly za propuštění paní Quynh a propuštění všech vězňů svědomí u vysoce postavených vietnamských činitelů v předvečer prezidentovy návštěvy Vietnamu,” řekl velvyslanec USA ve Vietnamu Ted Osius.

Vietnamský komunistický režim přes hospodářské reformy a větší otevřenost vůči společenským změnám stále cenzuruje média a netoleruje kritiku. Letos bylo ve Vietnamu zatčeno nejméně 17 disidentů, uvedla agentura Reuters.

Nyní sedmatřicetiletá Nguyen Ngoc Nhu Quynh psala články o lidských právech, úmrtích civilistů, které zatkla policie, nebo o environmentálních problémech v zemi. Poskytovala také rozhovory rozhlasovým stanicím jako je Hlas Ameriky nebo Rádio Svobodná Asie.

Reklama

Doporučované