Hlavní obsah

Bývalý manažer národního týmu Šeterle prozradil, jak to bylo s agenty, Vydrou a vysvětlil široký kádr

Rozhovor s bývalým manažerem fotbalové reprezentace Jaromírem Šeterlem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Realizační tým fotbalové reprezentace komunikuje samozřejmě i s hráčskými agenty, ale odmítám slova pana Berbra, že by měli vliv na nominaci národního týmu, řekl mimo jiné Jaromír Šeterle v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Dnes už bývalý manažer národního týmu Jaromír Šeterle nastoupil k reprezentačnímu A-týmu společně s Karlem Jarolímem před začátkem kvalifikace o mistrovství světa 2018.

Na podzim loňského roku bylo jisté, že se česká reprezentace na závěrečný šampionát nepodívá. Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr tehdy před novináři řekl, že je velmi nespokojený s vlivem agentů na českou reprezentaci.

„Hráčští agenti jsou součástí fotbalu. Byla by pitomost, kdybych řekl, že jsme s nimi nekomunikovali. My od nich mnohdy získávali informace, které nám kluby neposkytly, protože agent je se svým hráčem v každodenním kontaktu. Mnohdy nám řekli, že je třeba hráč zraněný nebo naopak už je zdravý, a klub to ještě ven nevypustil. Když jsem potřeboval nějakou informaci a myslel jsem si, že mi ji může říct agent, tak jsem mu prostě zavolal,“ vysvětluje Šeterle. „O nějakém vlivu na nominaci to absolutně nebylo,“ dodává.

Před reprezentačním A-týmem působil Šeterle rovněž jako manažer výběru do jednadvaceti let. Tuto funkci zastával už před domácím mistrovství Evropy v roce 2015, na kterém startovali hráči ročníku 1992 a mladší. Tedy dnes už tahouni reprezentačního A-týmu. Přesto tehdy nemohl kouč jednadvacítky Jakub Dovalil počítat s Matějem Vydrou.

Ostatně současný útočník Burnley v posledních letech nejezdil ani na reprezentační srazy A-týmu a nejen zástupci médií se ptali proč. „Konkrétně u Matěje probíhaly spekulace, že má špatný vztah se mnou, protože na to mistrovství jednadvacítek v roce 2015 jsme ho nedokázali uvolnit. Ale já si myslím, že to už není pravda, protože jsme si to s Matějem jednoznačně vysvětlili, protože už je to pryč. A on chtěl reprezentovat a my jsme chtěli, aby reprezentoval,“ uvádí Šeterle. „Jeho absence na posledních srazech byla vždy kvůli zranění,“ dodává.

Dnes už bývalému reprezentačnímu realizačnímu týmu fotbalová veřejnost vyčítala příliš široký kádr. „Ono to bylo složité, protože když přišel pan Jarolím k týmu, tak ukončilo reprezentační kariéru hned osm fotbalistů. Navíc hráči byli v průběhu těch dvou let často zranění. Třeba před posledním reprezentačním srazem jsme nemohli počítat s celou jedenáctkou hráčů,“ pokračuje Šeterle.

„Pamatuji si, že jsme s trenérem často seděli den před konečnou nominací a měli jsme jistých 18 jmen a řešili ten zbytek. Já jsem absolvoval jedenáct reprezentačních srazů, a kdyby byli na každém z nich tři nováčci, tak je to jen 33 zcela nových hráčů. Samozřejmě, že trenér chtěl ten tým zkonsolidovat, a bylo by možné brát pořád ty stejné hráče, ale nebylo to možné. Navíc za dobu Karla Jarolíma a Pavla Vrby byl ten počet nominovaných hráčů plus minus stejný,“ dodává manažer, který v minulosti působil v pražské Slavii či Mladé Boleslavi.

V rozhovoru se podívejte mimo jiné i na to, jak realizační tým sledoval reprezentanty během sezony.

Reklama

Doporučované