Hlavní obsah

Bývalý ministr zemědělství Jurečka chce být předsedou lidovců

Foto: Tomáš Tkáčik, Profimedia.cz

Marian Jurečka.

Reklama

Marek Výborný v čele KDU-ČSL končí z rodinných důvodů, strana si nového předsedu zvolí na sjezdu 25. ledna.

Článek

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka bude na mimořádném sjezdu 25. ledna v Praze usilovat o post předsedy KDU-ČSL. Poslanec a někdejší lidovecký místopředseda kandidaturu oznámil na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Funkci z rodinných důvodů opustí Marek Výborný. Kandidaturu už dříve ohlásili místopředseda strany a šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek a europoslanec Tomáš Zdechovský.

Jurečka se o kandidatuře dlouho rozhodoval, zásadní pro něj byl názor manželky. Sjezd vnímá jako dobrou příležitost nejen pro změnu předsedy, ale také pro obnovu předsednictva. „Myslím, že je určitá obnova potřeba. Jsem za to rád, že i takhle to členové současného předsednictva jsou ochotni vnímat,“ řekl. Pokud by Jurečka nebyl zvolen předsedou, chce se ucházet i o pozici místopředsedy.

„Jsme v situaci, kdy se KDU-ČSL za poslední dva roky nedaří získávat větší důvěru voličů. Oscilujeme na hranici okolo pěti procent. Byl bych rád, kdyby KDU-ČSL dokázala získat větší důvěru. V interních průzkumech se dnes pohybujeme z hlediska potenciálu mezi osmi až 11 procenty voličů. To bych vnímal jako důležitý cíl v budoucnu pro KDU-ČSL,“ uvedl Jurečka.

Kandidaturu naopak už dříve vyloučili bývalý šéf strany Pavel Bělobrádek, nynější první místopředsedkyně KDU-ČSL a senátorka Šárka Jelínková či europoslankyně Michaela Šojdrová. Na kandidaturu nepomýšlí ani hejtman Zlínského kraje a bývalý předseda Jiří Čunek.

Současné vedení KDU-ČSL vzešlo ze sjezdu loni v březnu. Výborný tehdy ve volbě předsedy porazil Jurečku i Bartoška a vystřídal Bělobrádka, který lidovce vedl více než osm let. Výborný se rozhodl skončit v čele strany z rodinných důvodů, na konci září mu náhle zemřela manželka na srdeční selhání. Má tři děti a v minulosti zdůraznil, že rodič je víc než politik. Rozhodnutí Výborného dnes Jurečka ocenil.

Výborný dříve uvedl, že na mimořádném sjezdu požádají současní místopředsedové strany o potvrzení svých mandátů, které získali na řádném březnovém sjezdu. Jsou jimi kromě Jelínkové a Bartoška také Bohuslav Niemiec, Štěpán Matek a Petr Hladík.

Reklama

Související témata:

Doporučované