Hlavní obsah

Bývalý šéf Starbucks zvažuje kandidaturu na prezidenta, demokraté se bojí, že pomůže Trumpovi znovu vyhrát

Bývalý šéf Starbucks zvažuje kandidaturu na prezidenta USA.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Howard Schultz, bývalý šéf řetězce kaváren Starbucks, zvažuje kandidaturu na prezidenta Spojených států. Kandidovat chce jako nezávislý. Republikáni ani demokraté podle něj nedělají to, co by měli. Demokraté se jeho kandidatury obávají, mohlo by jim to snížit šanci porazit současného prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Bývalý šéf kavárenského řetězce Starbucks Howard Schultz zvažuje kandidaturu na prezidenta, a to jako nezávislý. Liberálně smýšlející podnikatel to potvrdil v rozhovoru s televizí CBS. Demokraté jeho úmysl kritizují, protože se obávají ohrožení šancí svého kandidáta či kandidátky porazit v prezidentských volbách v příštím roce Donalda Trumpa.

„Vážně uvažuji o tom, že bych kandidoval na prezidenta. Budu kandidovat jako nezávislý centrista," řekl Schultz a označil se za „celoživotního demokrata". Zdůraznil však, že Američané už jsou unaveni chováním Republikánské i Demokratické strany.

Minulý týden napsala CNN, že Schultz sice zvažuje kandidovat jako nezávislý, podle člena Schultzova týmu však zůstávají zatím všechny možnosti otevřené.

„Žijeme v nanejvýš nestabilní době. Nejenom, že tento prezident není způsobilý být prezidentem, ale obě strany v zastoupení Američanů nečiní důsledně to, co je nezbytné, a každý den se účastní politiky pomsty," prohlásil Schultz.

Demokraté na jeho prohlášení reagovali podle agentury Reuters s obavou, že Schultz ubere hlasy jejich kandidátovi. Někdejší ministr bytové výstavby ve vládě Baracka Obamy Julian Castro, který se chce o prezidentský post ucházet za Demokratickou stranu, CNN řekl, že nezávislá Schultzova kandidatura „by Donaldu Trumpovi dala nejlepší naději na znovuzvolení".

Podle předsedkyně demokratů ve státě Washington Tiny Podlodowskiové není nezávislá kandidatura Howarda Schultze o spojení amerického lidu, ale jenom o Howardu Schultzovi samotném.

„Chci vidět americký lid vyhrát," reagoval Schultz v rozhovoru pro CBS na kritiku demokratů. „Chci vidět Ameriku vyhrát. Nezáleží mi na tom, jestli jste demokrat, nezávislý, liberál nebo republikán."

Schultz odstoupil z pozice šéfa řetezce Starbuck minulý rok. Od té doby prý zvažoval, jaký jeho další krok by byl nejpřínosnější pro lepší americkou budoucnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované