Hlavní obsah

Bývalý šéf Úřadu vlády nedostane peníze zabavené v trezoru během zátahu na Nagyovou

Při zásahu na úřadu vlády v případu Nagyová-Nečasová policie zabavila peníze, o jejichž majiteli musel rozhodovat Městský soud v Praze.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

O osudu záhadných peněz nalezených v trezoru na Úřadu vlády rozhodoval Městský soud v Praze. Někdejší šéf Úřadu vlády Lubomír Poul na ně podle soudu nárok nemá.

Článek

Když policie před pěti lety zasahovala na Úřadu vlády, našla v trezoru v kanceláři šéfa Úřadu Lubomíra Poula skoro čtyři miliony korun. K penězům se tehdy nikdo nehlásil a policie je zabavila.

Po zásahu padl kabinet Petra Nečase a policie později obvinila jeho současnou manželku Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, i samotného expremiéra.

Po roce vyšetřování policie peníze Úřadu vlády vrátila s tím, že nezjistila, že by pocházely z trestné činnosti. Poté se o ně přihlásil Lubomír Poul a jeho rodiče. Poul tvrdí, že jemu z nalezených peněz patřilo čtvrt milionu, jeho rodičům pak tři a půl milionu korun. Peníze si prý v trezoru na Úřadu vlády schoval z bezpečnostních důvodů.

Ačkoliv Úřad vlády nemá jiné vysvětlení, komu by peníze mohly patřit, Poulovi s rodinou je vrátit nechce. Prý neprokázali, že jsou peníze opravdu jejich. Věc tak musel řešit soud. Poulovi už na začátku letošního roku nevyhověl Obvodní soud pro Prahu 1. Poul se ale odvolal, a proto věc musel řešit Městský soud v Praze.

Rozhodl, že Poul na peníze nárok nemá. Jeho verze je podle soudu nevěrohodná, protože nevysvětlil, proč se o peníze přihlásil až dva a půl roku poté, co je policie našla. A nikoli přímo při policejním zásahu, kterému byl přítomen.

Soud nyní řešil žalobu Poula na stát kvůli čtvrt milionu korun. Žaloba Poulových rodičů kvůli třem a půl milionům je projednávána samostatně.

Úřad vlády se už dříve vyjádřil, že pokud mu peníze zůstanou, věnuje je nejspíš na dobročinné účely.

Reklama

Doporučované