Hlavní obsah

Bývalý slovenský policejní prezident se ve vazbě pokusil o sebevraždu

Foto: Profimedia.cz

Milan Lučanský v březnu roku 2020.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský se v prešovské věznici navzdory přísnému dohledu pokusil o sebevraždu. Jeho stav je kritický.

Článek

Zprávy o tom, že se Lučanský pokusil vzít si život, se objevily již v polovině prosince. Zranit se bývalý policejní prezident měl v oblasti oka během cvičení ve věznici v Prešově, úřady však tehdy vyvrátily vlastní úmyslné či cizí zavinění, jak po události některá média spekulovala. Z věznice byl Lučanský převezen do nemocnice v Ružomberoku, jeho obhájce později potvrdil, že jeho klient podstoupil operaci.

O tom, že Lučanského poranění nezpůsobila jiná osoba, ale šlo jen o nešťastný pád, informoval v úterý – jen pár hodin před nejnovějším děním – také nový generální prokurátor Maroš Žilinka. Komise prokurátorů neměla shledat žádné pochybení ohledně bezpečnostních opatření: Lučanský byl v samostatné cele a jakákoli komunikace s ním byla možná jen v přítomnosti další osoby. Nemohl ani přicházet do kontaktu s jinými obviněnými a chodbu před jeho celou nepřetržitě snímala kamera.

O úterním pokusu o sebevraždu pak informovalo ministerstvo spravedlnosti prostřednictvím svého mluvčího. Podle informací slovenského Denníku N se měl oběsit na teplákové bundě, což následně přivodilo mozkovou smrt. Lučanského advokát Matúš Beresecký uvedl, že o svém klientovi nemá informace.

„Stalo se tak navzdory tomu, že byl pravidelně monitorovaný a bylo mu poskytováno psychologické poradenství. Jeho stav je kritický,“ cituje slovenský deník SME mluvčího Petera Bublu. Bližší informace o aktuálním dění by ministerstvo mělo poskytnout ve středu.

K události se vyjádřil například předseda slovenského parlamentu Boris Kollár. Podle toho je nyní nutné počkat na oficiální informace a prošetření celé situace, píše Denník N. Kollár se také nechal slyšet, že ho zprávy týkající se Lučanského velmi mrzí, a vyjádřil podporu jeho rodině.

Lučanský čelí obvinění z korupce v kauze Jidáš a do prošetření případu měl zůstat ve vazbě. Ze své funkce odešel letos v létě po nástupu kabinetu premiéra Igora Matoviče, jako důvod uvedl neshody s novým ministrem vnitra Romanem Mikulcem. V roce 2018 Lučanský vystřídal v čele policie Tibora Gašpara, který byl dříve – patrně v jiných kauzách – rovněž obviněn a jehož soud také poslal do vazby.

Loni byly ve slovenských věznicích zaznamenané čtyři dokonané sebevraždy: dvě u obviněných a dvě u odsouzených. Celkem 27 vězňů se o sebevraždu pokusilo – 13 obviněných a 14 odsouzených, píše SME.

Reklama

Související témata:

Doporučované