Hlavní obsah

Bývalý tajemník od Okamury dostal podmínku za nenávistné výroky ve Sněmovně

Foto: ČTK

Jaroslav Staník.

Reklama

Jaroslav Staník ve sněmovní restauraci loni v říjnu podle svědků vyzýval k tomu, aby se homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil bývalému tajemníkovi hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslavu Staníkovi za nenávistné výroky pronesené ve Sněmovně dvouletou podmínku a peněžitý trest 70 tisíc korun.

Rozhodnutí soud vydal trestním příkazem, tedy bez veřejného projednání. V případě, že Staník uloženou pokutu nezaplatí, bude muset jít na dva měsíce do vězení. Rozhodnutí soudu je nepravomocné. Staník proti němu může podat odpor, v tom případě by soud musel nařídit hlavní líčení.

Podle České televize, které rozhodnutí soudu potvrdil šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek, uznal soud Staníka vinným už  v pondělí, na informace o výši trestu se čekalo do chvíle, kdy bude rozhodnutí doručeno všem zúčastněným.

Na Staníkův případ původně upozornil server Aktuálně.cz. Staník podle některých svědků incidentu loni v říjnu posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu. Vyzýval údajně k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození. Tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) popsala, že když do místnosti vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Poté řekl, že ministryně podporuje homosexuály, kteří by se měli zlikvidovat.

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem poslance SPD Jaroslava Holíka. V asistentské funkci skončil na přelomu loňského listopadu a prosince, protože byl podle Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Tomio Okamura nedávno zdůraznil, že Staník není členem a už ani tajemníkem hnutí.

Reklama

Doporučované