Hlavní obsah

Díl 6.: Čapí hnízdo, rok poté. Vysoké ceny, málo hostů. Babišův „nejlepší projekt“ čeká na verdikt policie

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík natáčeli další díl Zvláštního vyšetřování přímo v Čapím hnízdě (režie: Vít Klusák).Video: Kubík Jiří

 

Reklama

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík v šestém dílu investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování zkoumají v Babišově Čapím hnízdě, čemu a jak posloužila padesátimilionová dotace z evropských fondů.

Článek

Případ Čapí hnízdo přesně před rokem zasáhl šéfa vládního hnutí ANO Andreje Babiše. Tehdy prasklo, že za projektem, který se do té doby vydával za malou firmu ucházející se o podporu z eurodotací, se ve skutečnosti skrývá Babiš a jeho holding Agrofert. Čapí hnízdo od té doby vyšetřuje evropský úřad pro kontrolu dotací OLAF i česká policie – zkoumají, zda se nestal dotační podvod. Verdikt by mohl padnout už brzy.

Reportéři Slonková a Kubík se rozhodli prozkoumat mimo jiné to, k čemu vůbec 50 milionů korun z Evropské unie Čapímu hnízdu pomohlo, jak snadno v roce 2008 dotaci schválil bývalý středočeský hejtman Petr Bendl a kdo Babišovi s žádostí o peníze z eurofondů vlastně radil.

Oficiální vyjádření zástupců Agrofertu jsou jasná: Luxusní resort Čapí hnízdo poblíž středočeského Benešova rozvoji cestovního ruchu pomohl. „Areál navštíví zhruba čtyřicet tisíc lidí ročně, z toho třináct tisíc školáků," uvádí mluvčí Karel Hanzelka. Kolik lidí ale zaplatí 5.500 korun za noc ve dvoulůžkovém pokoji, neuvedl.

Samotný Andrej Babiš ve svém písemném vyjádření pro Seznam uvedl: „Nikdy jsem nebyl akcionářem ani vlastníkem Čapího hnízda. Stejně tak v době podání žádosti o evropskou dotaci nebyla žádná firma Agrofertu akcionářem nebo majitelem farmy Čapí hnízdo.“ Že projekt patří jeho Agfrofertu a že byla farma v době žádosti o dotaci převedena na jeho rodinné příslušníky coby anonymní akcionáře, tentokrát nezmínil.

Jaká je dnešní realita v Čapím hnízdě, se podívejte v pořadu Zvláštní vyšetřování umístěném nahoře v tomto textu.

Reklama

Doporučované