Hlavní obsah

Vášáryová hodnotí Čaputovou v OSN. „Ona je normální, ale lidé si v politice zvykli na vulgaritu“

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se na svém prvním vystoupení na Valném shromáždění OSN v New Yorku v úterý večer věnovala většinu svého prvního projevu tématu boje proti změnám klimatu, hovořila ale i o nerespektování pravidel a odsoudila šíření nenávisti.

Článek

Projev slovenské prezidentky byl podle diplomatky Magdy Vášáryové slušný a byl schválen i slovenským ministerstvem. Čaputové jde podle Vášáryové hlavně o jednotnou politiku. „Už v prezidentských volbách se Čaputová odlišovala od ostatních kanditátů slušným a férovým chováním,“ řekla bývalá diplomatka pro Seznam.

„Ona je prostě taková, její projevy jsou normální. Zvykli jsme si na neslušné, vulgární a útočné projevy z řad nejvyšších státníků,“ vysvětlila Vašáryová a doplnila, že základem diplomacie je nevyvolávat zbytečné konflikty tím, že se státníci navzájem urážejí. „Je to velmi nebezpečné chování a lidem se to líbí, protože si zvykli, že státníci mluví jako v hospodě,“ uvedla diplomatka.

"Čaputová je normální"

Zuzana Čaputová podle Vašáryové vyčnívá díky své slušnosti, což by mělo být u vrcholných politiků normální. „Způsob jejího vyjadřování donutí lidi přemýšlet, vulgární vystoupení ostatních státníků vyvolávají jenom emoce, ale lidé se nad poselstvím nikdy nezamyslí,“ hodnotí Vašáryová.

Čaputová na Valném shromáždění OSN zdůraznila potřebu respektovat pravidla na mezinárodní úrovni, čímž podle slovenských médií kritizovala Rusko a syrský režim. Konkrétně nepřímo upozornila na anexi Krymu v roce 2014.

„Je potřeba si připomenout, že pokud jedna země obsadí území jiné země, je třeba to nazvat okupací, a ne mírovým jednáním,“ uvedla Čaputová. Dále poukázala na potlačování lidských práv v Sýrii, kdy použití chemických zbraní proti nevinným občanům nelze podle ní ospravedlnit bojem proti terorismu.

Slovenská prezidentka dlouhou dobu pracovala jako enviromentální právnička, proto jí podle jejích slov popírání klimatických změn znepokojuje. „Když bych měla jmenovat jen jednu věc, která mě nejvíc znepokojuje na světové úrovni, pak je to popírání. Popírání existence klimatické krize, nebo tvrzení, že vlastně není tak vážná,“ uvedla Čaputová v OSN.

„Máme dluh vůči planetě a musíme změnit náš životní styl,“ řekla pak ve svém projevu. „Jsme první generací, která cítí dosah svých bezohledných činů. A můžeme být posledními, kteří s tím mohou něco udělat,“ naléhala na státníky Čaputová ve svém projevu.

Podle Čaputové je nutné, aby lidé změnili životní styl a způsob uvažování, podle něhož je „zelená příliš drahá a není zisková“. Uvedla také, že podnikatelé už si začínají uvědomovat, že investice do zelené ekonomiky mohou být „ziskové a ekonomicky racionální“, vytvářejí navíc pracovní místa i nové podnikatelské příležitosti.

Babiš promluví ve středu

Čaputová také řekla, že Slovensko učinilo „politicky nemyslitelné“ rozhodnutí uzavřít své uhelné doly. „Slovensko vyrábí 80 procent své energie nízkouhlíkovou metodou a zavázalo se dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Kromě toho plánuje do roku 2030 snížit emise o 45 procent,“ řekla slovenská prezidentka.

Klimatický summit svolal generální tajemník OSN António Guterres. Cílem podzimního summitu je začít jednat. Podle Guterrese to není summit pro jednání o klimatu, ale je to summit pro akci. Světoví lídři dostali v pondělí prostor, aby předložili své plány, jak konkrétně chtějí řešit klimatickou krizi a jak hodlají snížit emise. Své projevy přednesly desítky státníků včetně slovenské prezidentky.

Andrej Babiše mezi vystupujícími chyběl. Britská BBC upozornila, že státy jako Čína a Indie v pondělí v New Yorku prostor dostaly navzdory tomu, že patří mezi největší znečišťovatele na světě. Vystoupila rovněž německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země má s plněním klimatických cílů také problémy.

Český premiér promluví ve středu večer na Valném shromáždění OSN. V New Yorku bude hovořit o Česku, Evropě a problémech planety, kterými nejsou jen klima, ale také chudoba či špatný přístup k vodě.

Reklama

Doporučované