Hlavní obsah

Časosběrný dokument o sobě? To ne, nejsem autentická, říká Třeštíková

Video: Helena Třeštíková vzpomíná, jak začínalo natáčení série Manželské etudy. Video: Tomáš Dusil

 

Reklama

Nejnovější film Heleny Třeštíkové „Strnadovi - 35 let spolu“ míří do kin. Filmařka se ve studiu Seznam svěřila, proč by o sobě podobný dokument natočit nenechala.

Článek

První dáma české dokumentaristiky posílá do kin další časosběrný snímek. Pětatřicet let sledovala šest manželských párů v rámci projektu Manželské etudy. Jednomu z nich - Ivaně a Václavovi Strnadovým - teď věnovala samostatný film.

Umí si ale sama Třeštíková představit, že by jí stál během celého manželství za zády televizní štáb?

„Já bych se toho obávala. Pro dokument nejsem dostatečně autentická. A to i z toho důvodu, že vím, jak to vzniká,“ svěřila se během rozhovoru ve studiu Seznam Zprávy. „Je to stejné, jako když někdo je fotogenický typ a někdo není. A Já prostě fotogenický typ nejsem.“

Třeštíková vzpomínala na začátky natáčení v roce 1980, kdy se točilo černobíle, film byl navíc velmi drahý.

„Od začátku bylo mou ambicí zachytit nějak i dobu, ve které se natáčelo. Tedy nejen téma manželství, ale i kulisy, ve kterých se to celé odehrává. Samozřejmě jsme ale byli limitovaní materiálem, což dnes není. Přesto se nemohu zbavit své věčné pochybnosti, že jsem mohla jít víc a dál. Tím se trápím dodnes.“

Režisérka s mapováním života manželů rozhodně končit nechce, věří totiž, že je stále co točit, protože lidský život přináší neustálé zvraty, byť v rodině Strnadových jich je možná až přespříliš. Třeštíková přiznává, že jí dělá největší radost, když se od diváků dozví, že se díky Manželským etudám zamysleli nad vlastním životem.

První část rozhovoru s Helenou Třeštíkovou a Václavem Strnadem o novém snímku, který jde do kin, si můžete pustit zde: 

V rozhovoru jsou použity ukázky z filmu Strnadovi, video: Tomáš Dusil.Video: Tomáš Dusil

Reklama

Doporučované