Hlavní obsah

Část opozice kritizuje chystanou výstavbu mrakodrapu v Ostravě

Foto: Chybík+Krištof & Urban Designers

Mrakodrap v Ostravě.

Reklama

Části opozice se nelíbí zamýšlená stavba mrakodrapu v centru Ostravy, který má být nejvyšší budovou v zemi.

Článek

Opoziční zastupitel Martin Juroška navrhl, aby město neuzavřelo se soukromým investorem potřebný dodatek ke smlouvě, o němž zastupitelé diskutovali více než dvě hodiny. Jeho návrh ale koaliční zastupitelé zamítli.

„Myslím si, že to je jeden z posledních okamžiků, kdy může město bezbolestně zařadit zpátečku,“ řekl Juroška. Podle něj je mrakodrap pro Ostravu zcela zbytečnou stavbou a bude pouze parazitovat na svém okolí. Kritizoval i to, že město podle jeho mínění příliš vstřícně upravuje podmínky smlouvy ve vztahu k investorovi. „Když se na to podíváme objektivně, tak se jedná o stavbu, která staví na odiv svou výstřednost, a stavbu, kterou většina obyvatel Ostravy vůbec nepotřebuje. Stavba je energeticky a ekologicky náročná,“ míní Juroška. Podle něj je v Ostravě zbytná výstavba dalších kancelářských prostor nebo luxusních bytů.

Juroška připomněl, že se ke stavbě nesouhlasně vyjádřil i Národní památkový ústav (NPÚ). Památkáři poukazovali na to, že výšková budova je v rozporu se zájmy státní památkové péče. Architektonická studie návrhu budovy Ostrava Tower o výšce 235 metrů je podle nich v příkrém rozporu se zájmem ochrany kulturněhistorických hodnot a navíc nerespektuje ani platnou územně plánovací dokumentaci.

Náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová poukázala na to, že stanovisko NPÚ nemá na projekt přímý vliv. „Stanovisko má v rámci řízení doporučující charakter. Závazné stanovisko pak následně vydává příslušný odbor na městě s tím, že je na jejich uvážení a analýze celé situace, jaké stanovisko vydají. Stanovisko NPÚ samo o sobě projekt neblokuje,“ řekla náměstkyně.

Zastupitelé města dnes rozhodovali o potřebném dodatku ke smlouvě s investorem, který svým návrhem například překročil původně nastavené regulační podmínky. Původní smlouvu tak s ohledem na tento fakt a další řešené náležitosti bylo potřeba upravit. Také upravená podoba smlouvy se stala předmětem kritiky. Opoziční zastupitel Lukáš Semerák, který ale samotnou stavbu mrakodrapu podporuje, poukazoval mimo jiné na to, že zastupitelé neměli dostatek času se s úpravami podrobněji seznámit.

„Uzavření dodatku ke kupní smlouvě je důležitým milníkem projektu výstavby výškové budovy v prostoru Nové Karoliny a posouvá projekt do další fáze. Smluvní dodatek, který schválilo zastupitelstvo, definuje podmínky pro jednotlivé fáze projektové přípravy a stavby nové budovy, závazky investora a také součinnost Ostravy nutnou pro realizaci projektového záměru. V souladu se smluvními podmínkami budou nyní stanoveny přesné termíny pro územní řízení, stavební povolení a kolaudaci budovy,“ uvedl Jindřich Vaněk, mluvčí investora, kterým je společnost RT Torax. Dodal, že navzdory stanovisku NPÚ už Odbor územního plánování a stavebního řádu jako příslušný orgán státní památkové péče vydal v tomto týdnu souhlasné stanovisko se záměrem stavby.

Za návrhem mrakodrapu stojí architektonický ateliér Chybik+Kristof Architects & Urban Designers. Na vrcholu se počítá s veřejně přístupnou vyhlídkou i restaurací, mají v něm být komerční i zábavní prostory, kanceláře, hotel, kongresové sály i byty či wellness zázemí. Objekt má být vysoký 235 metrů a měl by mít 56 pater. Budova má stát na pozemku podél ulice 28. října v blízkosti obchodního komplexu Nová Karolina, který je přezdíván Slza. Pozemek loni koupila ostravská firma RT Torax, jež na něm chce mrakodrap vybudovat. Město už při prodeji pozemku avizovalo, že na něm chce nový výškový objekt.

Reklama

Související témata:

Doporučované