Hlavní obsah

„Čekejte suchou budoucnost.“ Největší přehrada USA poprvé kriticky vyschla

Foto: Profimedia.cz

Pohled na břehy přehrady Lake Mead z konce minulého měsíce.

Reklama

Hladina vody největší přehrady Spojených států Lake Mead letos klesla na nejnižší úroveň od jejího napuštění v 30. letech 20. století. Úřady poprvé v historii vyhlásily „nedostatek 1. úrovně“ a rozhodly o nuceně nižší spotřebě.

Článek

Na skalách obklopujících přehradu Lake Mead, která se táhne do délky 193 kilometrů, už roky svítí bílý pás. Ten zůstává poslední hmatatelnou památkou na časy, kdy hladina vody v přehradě byla ještě vysoko. Sucho totiž trvá už 20 let a letos množství vody kleslo na historické minimum. Úřady se proto tento týden rozhodly vyhlásit nedostatek 1. úrovně a omezit přístup k vodě farmářům z několika států.

Přehrada na řece Colorado, která alespoň částečně slouží jako zdroj vody asi 40 milionům Američanů, zaznamenala rekordní pokles hladiny už v červnu. Tehdy množství vody v obří přehradě kleslo na 35,17 % kapacity, přičemž podle předpovědi vládní agentury zodpovídající za spravování vodních zásob má ještě do konce roku spadnout na 34 %.

Povinné omezení využívání vody z přehrady se nebude týkat domácností. I ty ale dopad rozhodnutí podle Guardianu pocítí v podobě zvýšení cen za vodu. Přímo se zákazy dotknou zejména západoamerických farmářů.

Nejvíc budou muset spotřebu vody snížit v Arizoně, kde se bude muset vody z řeky Colorado odčerpat o téměř pětinu míň než dosud. Guardian uvádí příklad tamního okresu Pinal county, kde budou farmáři muset snížit odběr vody z tohoto zdroje o 50 % příští rok a úplně o něj přijdou do roku 2023, kdy federální vláda plánuje nařídit další škrty. Nevada, v níž Lake Mead leží, zatím přijde jen o 7 % vody z tohoto zdroje a Nové Mexiko o 5 %.

Sucho trápí celý západ Spojených států:

Pro dotčené farmáře to znamená, že budou muset stále víc spoléhat na podzemní vodu ze studen, jejichž zásoby ale, jak podotýkají New York Times, „také nejsou nekonečné“. Někteří farmáři tak už dřív museli nechat nějakou část své půdy ležet ladem nebo vysadit plodiny méně náročné na vodu.

Celý vodní systém řeky Colorado je podle amerického ministerstva vnitra na polovině své kapacity. Posledních 16 let bylo podle zprávy ministerstva nejsušším obdobím v povodí této řeky za posledních 1 200 let. Sucha byla v regionu vždy, ale nyní je podle vědců prohlubuje klimatická změna.

Federální činitelé i proto varují, že vynucených omezení využívání vody v budoucnu bude pravděpodobně přibývat. Zatím se počítá s tím, že do roku 2023 bude nutné vyhlásit 2. úroveň nedostatku vody, který prohloubí současná omezení pro farmáře. Pokud by posléze došlo i na 3. úroveň, musely by se omezit i zásoby vody určené pro města a půdu původních obyvatel.

„Připravte se na sušší budoucnost“

„Tohle je velká věc, protože takový nedostatek jsme tady nikdy za téměř 100letou historii neměli,“ okomentovala současnou situaci Sarah Porterová z Centra pro vodní politiku na Arizonské státní univerzitě. I přesto, že přímý důsledek zatím „pravděpodobně většina lidí nepocítí“, je podle ní přetrvávající sucho a kroky úřadů „velkou červenou vlajkou“, která regionu ukazuje, že je potřeba se připravit na „sušší budoucnost“.

Podle zástupkyně komisaře vládní agentury spravující vodní zásoby Camille Calimlim Toutonové se nyní „děje to, co nikdo nechtěl, aby se stalo“. V příštích pěti letech podle ní západ USA „bude muset zcela přehodnotit způsob nakládání s vodou“.

Podobné problémy se totiž, jak je ostatně zřejmé z mapky viz výše, netýkají jen Arizony, Nevady a Nového Mexika.

Na začátku tohoto měsíce kvůli vysychání povodí delty Sacramento-San Joaquin rozhodly o omezení vodních zásob pro farmáře také kalifornské úřady. Například největší kalifornská přehrada Shasta Lake je na 48 % průměrné kapacity, druhá největší Lake Oroville na 40 %. Hladina druhého z jmenovaných vodních děl navíc podle odhadů bude klesat dál, což si pravděpodobně vynutí i zastavení místní elektrárny. Bude to poprvé od roku 1967, kdy byla zprovozněna.

Reklama

Související témata:

Doporučované