Hlavní obsah

Čelíme nejhorší kritice za 30 let, píše se v čínské vládní zprávě

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching.

Reklama

Peking čelí kvůli pandemii koronaviru vzrůstající vlně nepřátelství, která tu nebyla od roku 1989, píše se ve zprávě ministerstva státní bezpečnosti. Vyostření vztahů mezi Čínou a USA by mohlo podle ní vést až ke konfliktu.

Článek

Zprávu předložilo ministerstvo vedení komunistické země včetně prezidenta Si Ťin-pchinga začátkem dubna. Podle zdrojů agentury Reuters, která o zprávě informovala, v ní stojí, že tak rozsáhlé kritice země nečelila od událostí na náměstí Nebeského klidu v roce 1989, kdy vláda krvavě potlačila prodemokratické protesty. Informace o událostech ze 4. června 1989 vláda dodnes na internetu cenzuruje.

Podle nejmenovaného zdroje, který je obeznámen s obsahem materiálu, zpráva také varuje pekingské vedení, že aktuální situace může v nejhorším případě přerůst až v ozbrojený konflikt mezi Čínskou lidovou republikou a Spojenými státy. Materiál vypracoval Čínský institut současných mezinárodních vztahů (CICIR), think tank spojený s ministerstvem státní bezpečnosti, pod které patří čínské zpravodajské služby. Think tank, který má ministerstvu pomáhat v otázkách národní i zahraniční politiky, na dotazy redaktorů Reuters nereagoval. Ministerstvo zahraničí odpovědělo, že „nemá k tématu relevantní informace“.

Uniklé informace ze zprávy tak ukazují další možné vyostření vztahů mezi oběma zeměmi, které jsou v současnosti podle odborníků nejhorší za poslední dekády. USA Čínu obviňují z nekalých obchodních a technologických praktik a kritizují ji za přístup k Hongkongu a Tchaj-wanu. Spory panují i okolo území v Jihočínském moři. Americký prezident Donald Trump pak Čínu obvinil, že „dělá vše proti jeho znovuzvolení“.

Podle Pekingu se Spojené státy snaží zamezit dalšímu růstu země, která aktuálně patří mezi největší ekonomiky světa a nadále její vliv roste. V dokumentu se podle Reuters píše, že Washington považuje vzestup Číny za hospodářskou a národní bezpečnostní hrozbu nejen pro Spojené státy, ale i pro západní demokracie. Ve zprávě má také stát, že USA cíleně podrývají důvěru veřejnosti ve vládnoucí komunistickou stranu.

Materiál také zmiňuje obavy ohledně čínských investičních projektů, mezi které patří i takzvaný program „Pás a stezka“, známý také jako Nová Hedvábná stezka. Iniciativa čínského prezidenta Si Ťin-pchinga pochází z roku 2013 a spočívá v budování vazeb na regiony Asie, Afriky i Evropy, a to konkrétně v energetické bezpečnosti, obchodu a v dopravní infrastruktuře, uvádí český projekt Sinopsis.

Sinopsis ohledně projektu cituje badatelku Andréu Wordenovou, která se zabývá problematikou lidských práv a uplatnění práva v Čínské lidové republice. Podle Wordenové se projekt čím dál více „jeví jako strategie usnadňující korupci v partnerských zemích za účelem politických a ekonomických zisků pro čínskou státostranu a zkorumpované elity těchto zemí“. Čína má pak využívat tento projekt k obcházení Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj.

K poslednímu velkému zásahu proti čínskému režimu došlo právě po událostech na náměstí Nebeského klidu, kdy USA a další západních státy uvalily na Čínu sankce, včetně zákazu nebo omezení prodeje zbraní a transferu technologií. Čína teď čelí stále sílící kritice. Spojené státy vládu obviňují ze zadržování informací o šíření viru, prezident Trump oznámil konec financování Světové zdravotnické organizace, která je podle něj příliš „zaměřená na Čínu“. Austrálie pak vyzvala k vyšetření původu viru a Francie si předvolala čínského velvyslance, který měl vysvětlit video kritizující boj západních států s pandemií.

Reklama

Související témata:

Doporučované