Hlavní obsah

Cena vody v Krnově v příštím roce vzroste o korunu

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Cena vody v Krnově v příštím roce vzroste o korunu. Za metr krychlový lidé zaplatí 56,10 koruny. Nová cena bude platná pro roky 2021 a 2022. Průměrná cena vody v republice je v současné době 87 korun za metr krychlový.

Článek

„Společně se zvýšením ceny vzroste také nájemné, které odvádíme městu, a to o 700 tisíc korun na částku 19 milionů korun. Nájemné je hlavním zdrojem pro obnovu vodohospodářské infrastruktury,“ uvedl jednatel společnosti Krnovské vodovody a kanalizace (KVAK) Libor Staněk. Plán obnovy připravený do roku 2028 podle něj počítá s tím, že v jeho posledním roce by mělo nájemné činit 25 milionů korun a cena kubíku vody 65 korun.

Obchodní společnost krnovské radnice nájemné odvádí do Fondu vodovodů a kanalizací, který je součástí rozpočtu města. Jeho výdaje jsou pro příští rok plánovány ve výši 45 milionů korun, z toho 31 milionů korun půjde do obnovy sítě.

Průměrné stáří vodovodní sítě v Krnově je 60 let. Nejstarší vodovody pocházejí z 30. let 20. století a asi polovina ze 70. a 80. let. Hranice životnosti těchto sítí se udává kolem 60 až 70 let. „Z celkových 111 kilometrů vodovodní sítě bude nutné v následujících letech opravit přibližně 65 kilometrů. Dosud se nám každý rok daří obnovovat asi 1,5 kilometru,“ řekl Staněk.

Podle něj se letos díky nadprůměrným srážkám vyrovnal deficit spodních vod, který trval od roku 2011. „Hladiny všech vrtů jsou téměř o jeden metr vyšší než v loňském roce,“ uvedl.

Reklama

Doporučované