Hlavní obsah

Cena za e-viněty bude přes půl miliardy. 200 milionů je jen základ

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pro Karla Havlíčka nebude projekt e-vinět záležitostí jediné zakázky, nýbrž tří. U dvou má prý vcelku jasno, u třetí zatím ne.

Reklama

Kontrolu elektronických dálničních známek se ministr dopravy Karel Havlíček chystá svěřit za 150 milionů státní firmě Cendis. O další dílčí zakázce na distribuci elektronických kuponů není podle ministra stále rozhodnuto.

Článek

Nový ministr dopravy Karel Havlíček se sice snaží výrazně osekat náklady na výstavbu a provoz chystaného systému elektronických dálničních známek, ale výsledná cena bude určitě vyšší, než se v médiích i na politické scéně nyní běžně uvádí.

Před poslanci Havlíček v úterý řekl, že cena zakázky na informační systém a e-shop by se měla snížit z původních 401 milionů na zhruba polovinu, ale sám nezastírá, že celková cena za celý systém bude určitě o dost vyšší. „Já jsem mluvil o té nejproblematičtější a nejvíce sledované části. Tam jsme skutečně schopni se dostat i pod 200 milionů. Samozřejmě musíme vyřešit a zaplatit i další části toho systému,“ uvedl Havlíček pro Seznam Zprávy.

To, co se na veřejnosti kvůli údajně vysoce předražené ceně už téměř měsíc dokolečka řeší a kvůli čemuž v lednu padl předchozí ministr Vladimír Kremlík, je totiž jen „centrální mozek“, informační systém. Nejde jen o zkratkovitě uváděný e-shop, ale o celý uživatelský portál, mobilní aplikaci, call centrum, evidenci zaplacených dálničních poplatků, registr vozidel osvobozených automobilů od placení. Nebo také o účetnictví, reporting či zabezpečení systému.

Ale tento centrální mozek, který má nově stát zmíněných 200 milionů (dodávka a pětiletý provoz), stále nezahrnuje všechny nutné komponenty systému, aby digitální kupony fungovaly dle potřeb státu i motoristů.

Vedle toho je třeba dořešit, jakým způsobem se bude zaplacení známek v dálničním provozu kontrolovat. A také vybrat distributora.

Foto: Mdcr.cz

Takto si resort dopravy představoval architekturu systému e-vinět v éře Vladimíra Kremlíka (v červeném rámečku původní zakázka na „centrální mozek“ pro firmu Asseco). Novinkou bude mimo jiné to, že dojde ke sloučení stacionární a mobilní kontroly dálničních známek.

Celá kontrola pro Cendis

Systém kontroly měl být původně rozdělen do dvou samostatných zakázek. Jedna měla zahrnovat speciálně vybavená auta pro policisty a celníky, z nichž by muži zákona při průběžných kontrolách snímali kamerami „espézetky“, hledali a následně pokutovali neplatiče.

Vedle toho se ale v éře předchozího ministra Kremlíka připravovala samostatná zakázka na takzvanou stacionární kontrolu. Na některé nepoužívané mýtné brány (zbylé ze starého mýtného systému firmy Kapsch) měly být „navěšeny“ kamery, které by snímaly auta permanentně. Tuto dílčí zakázku, jejíž původní cena byla vyčíslena na zhruba 250 milionů na 5 let, měl na základě rozhodnutí bývalého ministra Kremlíka ze 14. ledna dostat přímým zadáním státní podnik Cendis.

Poměrně zásadní problém je, že policisté a celníci zatím nejsou připraveni na to, že by zjištěné údaje byli schopni využít k automatickému rozesílání pokut. Proto měla v počáteční fázi celá stacionární kontrola sloužit jen ke statistickému šetření a monitoringu, pokuty by se lidem zatím posílaly jen na základě mobilní kontroly.

Jak celá tato choulostivá záležitost bude technicky dořešena, není zatím jasné. Ministr Havlíček nicméně pro Seznam Zprávy uvedl, že státní firmě Cendis bude nově svěřena celá kontrola. Tedy mobilní i stacionární. Cena této sloučené zakázky by podle ministra měla být kolem 150 milionů za 5 let.

Právě těchto 150 milionů je tedy třeba připočítat ke zmíněným 200 milionům za centrální informační systém. Ale pořád nejde o finální cenu.

Nejasný distributor

Ještě jedna důležitá dílčí zakázka zůstává s otazníkem. Jde o „fyzický“ prodej elektronických dálničních známek v celorepublikové distribuční sítí kamenných obchodů. Tato síť by měla sloužit pro tu část motoristů, kteří nemohou nebo nechtějí e-viněty nakupovat přes e-shop.

I v tomto případě se za Kremlíka chystala samostatná a podle mnohých názorů velmi předimenzovaná zakázka, jejíž předpokládaná hodnota za 5 let byla odhadnuta na 477 milionů korun. Přihlásila se o ni údajně jen jediná firma, dle neoficiálních informací redakce Seznam Zpráv mělo jít o síť trafik Geco. Překvapivě se nepřihlásila státní Česká pošta, která doposud v kooperaci s dalšími dvěma subjekty distribuuje papírové viněty.

Havlíček po svém nástupu i tuto zakázku zrušil. Jak bude distribuce vyřešena po novém způsobu, zatím stále neví. „Tato věc stále není dořešena,“ připouští. I tak lze očekávat, že i v tomto případě zůstanou náklady v řádu stamilionů korun.

Kdyby se i v tomto případě podařilo cenu srazit na polovinu původních odhadů, bylo by to kolem 200 milionů. Celková cena zakázky na e-viněty za pět let (dodávka systému a provoz) by tak byla přes půl miliardy korun (200 + 150 + 200). Původní „Kremlíkova“ v součtu vycházela asi na 1,1 miliardy.

Pokud by se toto Havlíčkovi povedlo, mohl by se chlubit tím, že i celkové náklady se mu podařilo snížit oproti Kremlíkovi na polovinu. Dokud ale systém není spuštěn, jde jen o teorii a zbožné přání.

Mýtný auditor na „vedlejšák“

Je tu ale ještě jedna navazující zakázka, která fakticky s e-vinětami nesouvisí. Státní firma Cendis má kromě kontroly e-vinět na dálnicích vykonávat i funkci takzvaného mýtného auditora (supervizora).

Dálniční kamery Cendisu by tak měly souběžně kontrolovat i správnost fungování mýtného systému určeného pro nákladní automobily a autobusy, který pro stát nyní provozuje konsorcium CzechToll/SkyToll.

Donedávna to vypadalo, že tuto zakázku získá firma CGI za 210 milionů, vítěz loňského tendru. Vše se změnilo i poté, co Seznam Zprávy minulý týden zveřejnily, že kolem právě této zakázky se měl odehrát pokus o korupci Vladimíra Kremlíka.

Teď nový ministr Havlíček říká, že supervizora bude dělat státní Cendis jen za cenu 27 milionů korun během deseti let, tedy asi osminu původní částky „Tato nízká cena je možná právě proto, že Cendis bude dělat i kontrolu e-vinět,“ poznamenal k tomu pro Seznam Zprávy Havlíček.

Reklama

Doporučované