Hlavní obsah

Cena za právo zůstat v Británii po brexitu? 65 liber pro dospělé a odpověď na 3 jednoduché otázky...

Britové objasnili požadavky pro lidi, kteří budou chtít zůstat ve Spojeném království.

Reklama

Číslo pasu nebo jiného osobního průkazu, výpis z trestního rejstříku a potvrzení o trvalé adrese ve Spojeném království. Kdo žije v Británii déle než 5 let a zaplatí 65 liber za registraci, měl by ve Spojeném království získat status usedlíka. V zemi tak může nerušeně žít dál i po brexitu. Londýnská vláda předpokládá, že se jí podobných žádostí sejde 3,5 milionu.

Článek

Podat žádost bude možné on-line na počítači nebo prostřednictvím mobilní aplikace. Kdo ani jednu z těchto možností nemá, bude moct využít sítě veřejných knihoven nebo kontaktních center a jejich počítačového vybavení. Ministr vnitra Sádžid Džavíd na parlamentní půdě vysvětlil, že údaje poskytnuté uchazeči se rychle porovnají s databázemi britských vládních úřadů.

O udělení statusu usedlíka by se občan Evropské unie měl dozvědět nejspíš do 14 dní. Ministr přiznal, že stále přetrvávají technické problémy týkající se uživatelů produktů firmy Apple. Ti si mobilní aplikaci nemůžou nahrát a osobní doklad by podle současného stavu museli britským úřadům poslat.

Dospělý uchazeč zaplatí za tuto povinnou proceduru (povinnost se nevztahuje na občany Irské republiky) 65 liber. Děti zaplatí polovic. Zdarma budou žádat ti občané členských států EU, kteří už v minulosti získali v Británii trvalý pobyt. Hlavní koordinátor brexitu v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt v minulosti opakovaně žádal, aby procedura byla bezplatná pro všechny.

Systém se má spustit na začátku roku 2019. Hlavní nápor se očekává v březnu příštího roku, na jehož konci Velká Británie oficiálně přestane být členem EU. Podle BBC se počítá s tím, že on-line systém poběží minimálně do poloviny roku 2021.

Status usedlíka mají právo získat ti unijní občané, kteří do konce prosince 2020 pobývali v Británii minimálně 5 let. Ti, kteří k 31. 12. 2020 ve Spojeném království už žili, ale nejsou v zemi dost dlouho, můžou o status usedlíka požádat později, až pětiletá lhůta vyprší.

Reklama

Doporučované