Hlavní obsah

V kauze Bohemia Energy mohl selhat i stát, evidentně nehlídal, říká analytik

Foto: Profimedia.cz

Hostem Ptám se já byl analytik a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Až tisíce bývalých klientů skupiny Bohemia Energy plánují podat skupinovou žalobu kvůli tomu, že je majitelé firmy, manželé Písaříkovi, nechali – podle nich kvůli nedbalosti – v nouzi. Jsou v právu? A jak by jim měl pomoci stát?

Hostem Ptám se já byl analytik a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Smutné příběhy lidí, kteří nezvládají splácet několikanásobně vyšší zálohy na energie poté, co jim vypověděl smlouvu dodavatel, plní tuzemská média. Nejznámější je pád skupiny Bohemia Energy, za níž zůstalo 900 tisíc opuštěných odběrových míst.

Postiženým domácnostem i firmám nezbývá nic jiného, než hledat záchranu u dodavatelů poslední instance. Ti jim sice elektřinu a plyn zajistí, ovšem lidé za ně platí mnohem víc. Ministr průmyslu a obchodu slibuje pomoc díky zastropování záloh. Energetický regulační úřad už podle Karla Havlíčka připravuje potřebnou vyhlášku. „Zastropování záloh přinese klientům úlevu, nikoliv pomoc. Protože ti klienti zaplatí nižší zálohy, ale neznamená to, že zaplatí celkově méně, potom budou doplácet víc. Je to jen odložení problému do budoucna,“ upozornil Šnobr.

Podle něj je chybou, že vláda ohledně pomoci postiženým klientům nemluví jednotným hlasem a zastropování záloh by jí mělo pouze získat potřebný čas pro adresné řešení situace. „Skutečnou pomocí jsou sociální dávky nebo jiné metody, ale musíme adresně najít konkrétní klienty. Nebavme se teď o pomoci při obecném zvyšování cen energií, které se bude týkat nás všech,“ kritizoval například nápad se snížením DPH na energie.

Podle Šnobra je také překvapivé, že k celé situaci s pádem dodavatelů energií vůbec došlo: „Je otázka, jestli neselhal i stát. Obchodník s energiemi je něco, co nemůže dělat každý, někdo na trh měl dohlížet, kontrolovat, jestli obchodník je seriózní, jestli kroky, které dělá, dělá tak, aby dodržel závazky vůči klientům.“

Kvůli postupu vedení Bohemia Energy chystají každopádně žalobu údajně až tisíce klientů. A trestní oznámení podá pro podezření z podvodného jednání vláda, jak oznámil premiér Andrej Babiš.

Měl by stát pomoci lidem, kteří se kvůli skokovému zdražení energií ocitají v existenčních potížích, víc než dosud? A jak zabránit tomu, aby firmy podnikající na energetickém trhu neopouštěly své klienty tak lehce?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já je analytik a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované