Hlavní obsah

Ceny rostou, inflace v Česku bude v příštím roce šestiprocentní, varuje Prouza

Foto: Seznam Zprávy

Viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza odhaduje, že ceny energií dále porostou.

Reklama

Míra inflace může být v příštím roce oproti nynější více než dvojnásobná. Požene ji nahoru především růst cen energií, který podle odborníku nelze zastavit. Lidé se s tím budou muset naučit žít.

Článek

Inflace může v příštím roce dosáhnout šesti procent. V diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes odhadl viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Inflaci táhnou nahoru hlavně ceny energií, u nichž dojde k vysokému nárůstu na přelomu roku. „V reálu, když se na to podívám, jenom nárůst cen energií pohltí celý inflační cíl ČNB,“ uvedl Prouza. Podle srpnového odhadu ministerstva financí by v příštím roce měla inflace dosáhnout 3,5 procenta.

Myslím, že budeme rádi, když v příštím roce skončíme kolem šesti procent. Jsem v tom velký pesimista. Vidíme, že se ceny energií nezastaví na těch číslech, kde jsou dneska.
Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory ČR

„Myslím, že budeme rádi, když v příštím roce skončíme kolem šesti procent. Jsem v tom velký pesimista. Vidíme, že se ceny energií nezastaví na těch číslech, kde jsou dneska,“ předpokládá Prouza. Ceny však rostou i u dalších položek. Do inflace se dále promítne zdražování surovin, dopravy i obalových materiálů.

Odhad hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské je optimističtější. Podle ní by měl růst cen zpomalit pod tři procenta. „Ať to jsou tři procenta nebo šest procent, hlavní zpráva je, že životní náklady v České republice a nejen tam porostou,“ uvedla v pořadu. Podle analytiků inflace ještě poroste a ke konci roku by se mohla přiblížit k pěti procentům.

Meziroční inflace v srpnu stoupla na 4,1 procenta z červencových 3,4 procenta a byla tak nejvyšší od listopadu 2008. Vliv na to mělo zdražení zboží i služeb téměř ve všech oddílech spotřebního koše, nicméně nejvíce se na tom podepsaly vyšší ceny za bydlení.

Elektřina může zdražit až o 20 procent, což odpovídá tisícikorunám navíc. Ceny energií táhnou nahoru nejen ceny emisních povolenek a tlak Evropské unie na snižování emisí, ale i vysoká poptávka po energiích po celém světě.

Vláda nyní dává dohromady program, který by měl lidem zhruba polovinu přírůstku ceny za energie kompenzovat. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) tak chce pomoct firmám a domácnostem. Na dotaci by dle jeho slov mělo dosáhnout zhruba 800 tisíc nízkopříjmových rodin, na něž program primárně cílí.

Nemůžeme kompenzovat jeden měsíc, jeden rok. Bude to trend, který bude zvyšovat ceny energií domácnostem dlouhodobě a my se musíme tak trochu naučit žít s vyššími cenami energií.
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank

Podle Horské však tyto dotace příliš nepomohou. „ Nemůžeme kompenzovat jeden měsíc, jeden rok. Bude to trend, který bude zvyšovat ceny energií domácnostem dlouhodobě a my se musíme tak trochu naučit žít s vyššími cenami energií,“ uvedla.

Kromě vysoké inflace a nedostatku pracovní síly může dojít k útlumu české ekonomiky, která místo růstu a zotavování z pandemické krize bude mezi nejhoršími v Evropě. Podle Horské by se proto neměly zvyšovat platy úředníkům, protože se tím vytváří tlak na soukromou sféru, která se aktuálně potýká s nedostatkem lidí na trhu práce, nedostatkem materiálu a čelí prudkému zvyšování nákladů.

Situaci podle ní lze zlepšit snížením veřejných výdajů. „Veřejné rozpočty se musí co nejrychleji vrátit do původních rozměrů. Vyrostl nám tady Otesánek v podobě státu, který se prohání ekonomikou. Zhruba 48 procent veřejných výdajů odpovídá výkonnosti ekonomiky,“ říká Horská a dodává, že toto není normální stav.

Podle ní je třeba nadprůměrné vklady na účty, které se objevily mimo jiné po zrušení superhrubé mzdy, dávat například na spoření na stáří nebo investovat. Tyto nadvklady podle ní jsou nyní v částce 200 miliard korun. Kdyby se aktuálně vlily do spotřeby, mohla by podle ní inflace dosáhnout i šesti procent.

Reklama

Doporučované