Hlavní obsah

Cenzurovanější než náměstí Nebeského klidu. Čínský fotbalista šokoval režim

Foto: Profimedia.cz

Chao Chaj-tung (vlevo) na archivním snímku z roku 2004.

Reklama

Tibet, Hongkong i pandemie koronaviru. Čínská fotbalová legenda vládu zkritizovala prakticky ve všech důležitých tématech. Úřady byly v šoku a nevěděly, jak reagovat. Poté se rozhodly Chao Chaj-tunga vymazat z internetu.

Článek

Pokud se čínské sportovní hvězdy vyjadřují k politice, děkují obvykle své vládě za úspěchy, které díky ní dosáhli. Ne tak Chao Chaj-tung, bývalý slavný fotbalový útočník.

Vůbec nejlepší střelec v historii čínského národního týmu a idol fanoušků v devadesátých letech minulého a na začátku tohoto století šokoval tento týden celou zemi, když volal po pádu Komunistické strany Číny a sestavení nové vlády.

Slavný fotbalista se objevil na videozáznamu na kanálu YouTube, kde četl 18bodový manifest nabízející vizi „Nového federálního státu Číny“. Video je podle amerického deníku The Washington Post součástí reklamní kampaně uprchlého čínského miliardáře Kuo Wen-kueje, známého odpůrce čínského režimu.

Chao Chaj-tung sedí na záznamu spolu se svou manželkou, bývalou badmintonovou šampionkou, a tvrdě kritizuje počínání Pekingu téměř ve všech pro něj citlivých otázkách: Hongkong, Tibet i pandemie koronaviru. „Komunistická strana by měla být vykopnuta z lidstva,“ prohlásil na záznamu, který byl zveřejněn u příležitosti výročí masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Taková slova by v případě, že by je vyslovil některý zahraniční sportovec, čínská vláda okamžitě tvrdě zkritizovala. Tentokrát se ale stalo něco neslýchaného a nemyslitelného - s kritikou přišla legenda čínského fotbalu.

Video způsobilo v Číně senzaci navzdory faktu, že vláda platformu YouTube blokuje. Uživatelé internetu, ale i úřady fotbalistovo šokující vystoupení zmátlo. Nikdo nevěděl, co dělat, zda ho odsoudit nebo ignorovat a tvářit se, že se nic nestalo.

Oblíbený sportovní server Titan slova Chao Chaj-tunga odsoudil s tím, že poškozuje státní suverenitu, šíří lži o Hongkongu a zneužívá koronavirus k očerňování čínské vlády. Krátce nato ale editoři webu smazali z prohlášení Chaovo jméno a nahradili ho pouze písmenem H (z anglického přepisu Hao). O několik hodin poté celé prohlášení zmizelo, protože vláda se rozhodla veškeré zprávy o incidentu z internetu vymazat, jako kdyby ke kritice nikdy nedošlo.

Ze sociální sítě Weibo zmizel i fotbalistův profil, který sledovalo na osm milionů lidí. Další sportovní server Hupu pak varoval své čtenáře před jakýmikoliv diskuzemi o fotbalistových „škodlivých poznámkách“.

Během 24 hodin se jméno Chao Chaj-tung stalo na síti Weibo nejvíce cenzurovaným termínem - dokonce více než zmínky o náměstí Nebeského klidu. V pátek se pak k videu vůbec poprvé vyjádřily úřady: „Nemám zájem to komentovat,“ zaznělo stručné stanovisko ministerstva zahraničí.

Chao Chaj-tung, který žije zřejmě ve Španělsku, byl už v minulosti znám díky své kritice čínských fotbalových bafuňářů, nikdy ale nekritizoval komunistické vedení země. Na videu řekl, že jeho znechucení z poměrů ve fotbale se změnilo v hlubší nespokojenost se stavem země. Zmiňoval přitom obrovské rozšíření podvodů a chybějící sociální zabezpečení.

Slavný hráč strávil drtivou většinu kariéry v čínských klubech, až na závěr se dostal do anglického Sheffield United, který ho angažoval především kvůli šanci proniknout na čínský trh. Chao Chaj-tung si v jeho dresu zahrál pouze jedinkrát, když střídal v zápase proti Colchesteru.

Reklama

Doporučované