Hlavní obsah

Ceremoniálu na Hradě chybí poslední razítko

Foto: KPR/Pražský hrad

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Vyjádření zástupců ministerstva zdravotnictví i samotného ministra Romana Prymuly naznačují, že se slavnostní předání státních vyznamenání bude konat, i když lidé musí kvůli koronaviru strpět tvrdá omezení.

Článek

Příští týden by mělo ministerstvo zdravotnictví rozhodnout, zda povolí prezidentovi republiky, aby v den státního svátku 28. října uspořádal ve Vladislavském sále Pražského hradu tradiční předávání státních vyznamenání.

Ceremonie, na níž lze předpokládat účast minimálně mnoha desítek lidí na jednom místě, se připravuje právě v době, kdy v Česku prudce roste počet nakažených novým typem koronaviru a setkávání lidí je kvůli tomu tvrdě omezeno maximálně na šest osob.

Hrad požádal už před několika dny ministerstvo o výjimku, podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se o ní rozhodne nejspíše další týden. „Zatím stále ještě jednáme a ještě není rozhodnuto,“ uvedla Rážová.

Znění odpovědi ministerstva zdravotnictví pro Seznam Zprávy však dává tušit, že rozhodnuto bude kladně.

Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví totiž připomněl, že výjimku z opatření zpřísněných uprostřed tohoto týdne již dostal například tenisový turnaj v Ostravě nebo turnaj MMA organizace Oktagon.

„V případě, že by výjimku dostala také ceremonie související s 28. říjnem, proběhla by za velmi přísných hygienických opatření,“ doplnil pak Kryštof Berka na dotaz Seznam Zpráv.

Běžně se této akce účastní stovky lidí, včetně politiků a špiček tuzemského byznysu. Letos se ale musí organizace upravit tak, aby se mezi sebou potkalo co nejméně lidí, a snížilo se tak riziko přenosu koronaviru.

Ministr Roman Prymula, který by měl být sám mezi těmi, kteří si státní vyznamenání z rukou prezidenta převezmou, v pátek na tiskové konferenci uvedl, že by měl být ceremoniál organizován tak, aby těsněji do kontaktu přišlo maximálně šest lidí.

„Neměly by tam být desítky osob,“ prohlásil Prymula s tím, že když budou všechny epidemiologické podmínky splněny, on sám na slavnostní předání vyznamenání půjde.

Prymulův úřad si předtím, než rozhodne o výjimce pro Pražský hrad, vyžádal stanovisko pražských hygieniků.

Mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík uvedl, že již ministerstvu odpověděli. Ale jelikož jde o odborné a vnitroresortní vyjádření, tak nechtěl říci, co konkrétně do dokumentu napsali.

Kvůli předávání státních vyznamenání návštívili v úterý prezidenta premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Po schůzce s ním uvedli, že slavnostního večera se zúčastní pouze osobnosti, které se Zeman rozhodl ocenit státním vyznamenáním.

Jak uvedl tento týden mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, nechtějí, aby se konala tradiční recepce. „Jediné, o co nám jde, je slavnostní ceremoniál ve Vladislavském sále Pražského hradu, byť notně zjednodušený počtem osob i průběhem,“ napsal Seznam Zprávám Ovčáček.

Zároveň Ovčáček dodal, že připravují přenos jako tradičně s Českou televizí.

Podle mluvčí České televize Karolíny Blinkové si půjdou 21. října pracovníci televize prohlédnout prostory Vladislavského sálu. A poté se, jak uvedla Blinková, například rozhodne o tom, kolik lidí z České televize by na místě předávání státních vyznamenání mělo být.

Reklama

Doporučované