Hlavní obsah

Černý měsíc. 31 dní v řadě neklesl počet zemřelých pod trojciferné číslo

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Denní přírůstky se dlouhodobě snižují, klesá také pozitivita testů. Optimismus z možného ústupu třetí vlny však kazí jiná statistika. V březnu na covid zemřelo necelých šest tisíc lidí.

Článek

Po únoru, ve kterém zemřelo v České republice nejvíce lidí od roku 1950, se zdá, že se opět budou přepisovat historické tabulky. Jen koronavirus totiž v březnu měl necelých 6 tisíc obětí, nejvíce od začátku epidemie. Vzhledem k tomu, že úmrtí jsou do statistik doplňována i zpětně, je navíc možné, že měsíc pomyslnou hranici překoná.

Z dostupných dat tak zatím vyplývá, že denní přírůstky zemřelých postupně klesají, ani jednou však nebyly pod úrovní sta zemřelých za den.

Za jediný měsíc tak zemřelo v souvislosti s nákazou koronaviru přibližně stejné množství lidí, jako za celé období od začátku března do zhruba poloviny listopadu minulého roku.

Tomu odpovídá i graf ukazující klouzavý sedmidenní průměr chmurné statistiky. Ten sice není na nejvyšších hodnotách, co kdy byl, vysoká čísla však ukazuje dlouhodoběji. Právě v březnu neklesl pod hranici 150 mrtvých denně a 13 dní v řadě byl dokonce nad 200.

Přesto je na grafu vidět pokles, který by teoreticky mohl pokračovat. Denní přírůstky nakažených i pozitivita testů dlouhodobě klesají. Stejně tak se postupně snižuje nápor na zdravotnická zařízení. Ta však byla přetížená a zdravotníci na pokraji svých sil.

Česká republika tak má nejvíce nadúmrtí v celé Evropě v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Jsme na tom dokonce hůře než například Polsko nebo Bulharsko.

Podle dat Českého statistického úřadu navíc s postupem času klesá věk zemřelých, kteří vybočují z dlouhodobých statistik. Například na začátku roku se nárůst týkal všech věkových kategorií starších 15 let.

Reklama

Doporučované