Hlavní obsah

„Černý“ psáno velkým písmenem, „bílý“ malým

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Agentura AP nejspíš zaskočila, potěšila i pohoršila mnohé své čtenáře a odběratele. V době tak přecitlivělé na rasové otázky se rozhodla začít označovat „černé“ lidi kapitálkami. Bílí zůstávají bílými s malým počátečním písmenem.

Článek

Associated Press (AP), americká tisková agentura, rozhodla. V zájmu zachování rasové harmonie bude v jejich textech nově slovo „black“, tedy „černý“, odkazující k rasovému původu, uváděno velkým písmenem. Ve smyslu černé barvy zůstane první písmeno malé.

„AP (…) chce tímto posílit základní a sdílený smysl pro historii, identitu a komunitu mezi lidmi, kteří se identifikují jako černí, včetně těch v africké diaspoře a v Africe. Černý s malým písmenem odkazuje k barvě, ne k člověku,“ uvádí se v oficiálním vyjádření AP. A jak to bude s „bílými“ lidmi? Bílá zůstane bílou s malým písmenem, ať jde o odkaz k etniku, kultuře, rase, či běžné barvě.

Psaní velkým písmenem se na webu AP dočkají i pojmy odkazující k domorodému původu místních obyvatel. „Tato rozhodnutí jsou v souladu s dlouhodobě zavedeným psaním odlišných rasových a etnických skupin, jako jsou Latinoameričané (Latinos), Američané asijského původu (Asian Americans) a rodilí Američané (Native Americans). Při úvahách o používání jazyka bereme v potaz mnoho úhlů pohledu, včetně nutnosti být úctyhodní a ohleduplní,“ vysvětluje na svém webu AP.

Rozhodnutí neudělit velké písmeno i bělochům odůvodňuje agentura tím, že k tomu jednoduše není příliš důvodů. Běloši spolu „obvykle nesdílejí stejnou historii, kulturu nebo zkušenosti s diskriminací kvůli barvě pleti“. Agentura dodává, že je navíc globálně zpravodajskou organizací a ve světě panuje nejednoznačnost v tom, kdo vlastně bílý je a kdo ne.

„Souhlasíme s tím, že bílá barva pleti nahrává systémové nerovnosti a nespravedlnosti, a chceme, aby naše práce od tohoto problému napomohla. Kdybychom dali velké písmeno i termínu „bílý“, bylo by to po vzoru bílých nacionalistů a riskovali bychom, že tomuto přesvědčení takto dáme legitimitu.“

Že právě to zní rasisticky nebo přehnaně korektně? Podle AP nikoliv. „Zaznamenali jsme názory, že pokud nebudeme psát velkým i bílou, diskriminujeme bílé lidi my, nebo naopak že naznačujeme, že bílá barva je ta výchozí. Vzali jsme na vědomí i argument, že po přijetí zavedení velkého písmena v termínu by to mohlo zatáhnout více lidí do diskuse o rase a rovnosti.“

Reklama

Doporučované