Hlavní obsah

Čerstvě opravená D1 popraskala. ŘSD chce úsek reklamovat

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Cementobetonový kryt dálnice D1 popraskal na levém i pravém kraji dálnice, která má kvůli stoupání v tomto místě tři pruhy. Jedná se přitom o nový povrch po rekonstrukci.

Článek

V neděli odpoledne popraskal čerstvě modernizovaný úsek dálnice D1. „Ředitelství silnic a dálnic bude závadu řešit reklamací,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí společnosti Jan Rýdl. Poškození dálnice brzdí dopravu u sjezdu u obce Veselka na 49. kilometru ve směru na Brno.

„Je to úplně mladý beton, jsou mu přibližně dva roky,“ popsal pro Seznam Zprávy Rýdl.

Povrch popraskal především v levém jízdním pruhu, který policie uzavřela. Poškozený je ale i druhý krajní jízdní pruh, určený pro pomalá vozidla ve stoupání. Policie proto omezila rychlost na 60 kilometrů.

Foto: Policie ČR

Levý pruh je kvůli prasklině úplně uzavřený.

Foto: Policie ČR

V prostředním a pravém pruhu se jezdí sníženou rychlostí.

„Policie nezaznamenala žádné hlášení o nehodě,“ řekla redakci mluvčí Barbora Schneeweissová. Na praskající vozovku podle ní upozornili projíždějící řidiči.

Dálnice je poškozená blízko místa, kde se potkávají dva úseky od různých zhotovitelů, ŘSD proto zprvu neuvedlo, která z těchto dvou firem má stavbu popraskané části dálnice na svědomí, podezření ale padlo na Metrostav. Na dotaz Seznam Zpráv to společnost potvrdila.

„K popraskání došlo na úseku, který betonovala společnost Metrostav Infrastructure a.s.. Vada je způsobena poruchou těsnění a následným ucpáním spáry nečistotami, které zabránily správnému dilatování betonové desky. Její okraje se pak olámaly. Postup záruční opravy komunikujeme se správcem,“ uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

ŘSD příčinu poškození zkoumá. V sobotu kvůli vysokým teplotám popraskal povrch dálnice D35 mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem na Olomoucku ve směru na Lipník nad Bečvou. Na zvlněném povrchu postupně havarovalo pět aut a deset lidí se lehce zranilo. Podle mluvčího Rýdla ale poškození D1 není tak významné, jako v případě D35.

Foto: mapy.cz

Barevně je vyznačený poničený úsek.

„Předpokládám, že jde o lokální událost. Lze velmi dobře předpokládat, že jednou z příčin je počasí, to znamená teplo. Nicméně to, co se událo na D35, je úplně jiný děj, úplné jiné následky. Je to otázka nějakého povrchového popraskání,“ řekl Rýdl.

ŘSD se nyní chystá kontaktovat zhotovitele.

„My jsme tam večer zjišťovali stav a zahájili jsme přípravu údržby, která bude spočívat ve srovnání povrchu, a dál se budeme domlouvat se zhotovitelem, protože jsme samozřejmě v záruce. Záruka činí standardně na všech modernizovaných úsecích deset let,“ dodal Rýdl.

Reklama

Doporučované