Hlavní obsah

Červená mikina se vrací. ČSSD před krajskými volbami útočí na ANO

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Hlavní heslo letošních voleb bylo zakryté rouškou.

Reklama

aktualizováno •

Sociální demokracie odstartovala volební kampaň do krajských voleb. Stejně jako v roce 2008, kdy v krajských volbách použila celostátní téma zrušení poplatků u lékaře, chce i letos uspět s nadregionálním tématem –⁠ koronavirem.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci ujišťuje, že ochranných pomůcek je dost. Střih. Moderátorka Událostí Daniela Písařovicová naléhavým hlasem říká, že ochranné pomůcky nejsou. Střih. Jako zachránce přichází šéf ČSSD Jan Hamáček v červené mikině, jehož ministerstvo vnitra Česku roušky nakonec zajistilo. Vše doprovází dramatická hudba.

Tak vypadá předvolební klip, kterým sociální demokraté odstartovali kampaň do podzimních krajských voleb. A otevřeně tak zaútočili na vládního koaličního partnera, hnutí ANO. Videoklip sestříhaný z výroků premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z počátku koronavirové krize chce strana na veřejnost pustit odpoledne.

„Je jasné, že ČSSD má své místo na politické scéně a když bylo nejhůř, věděla, co má dělat. Spolu to dokážeme,“ uvedl při rozjezdu předvolební kampaně Hamáček v červeném tričku.

Z představení kampaně bylo jasné, že hlavním tématem kampaně nebudou regionální problémy, ale koronavirová krize. Šéf ČSSD se nechal na billboardy vyfotit v červené mikině a se sloganem „V krizi vás ochráníme“. A novináři dostali na cestu malé balení dezinfekce zabalené v miniaturním svetříku stejné barvy.

Sociální demokracie chce do kampaně investovat kolem 20 milionů korun. Hamáčka na start kampaně přišli podpořit ministři Miroslav Toman, Tomáš Petříček, Lubomír Zaorálek a Jana Maláčová, která bude na posledním místě kandidátky ve Zlínském kraji. Nechyběl ani volební manažer Michal Hašek.

Přišlo také několik kandidátů na hejtmana, kteří představili své vize, jak chtějí své kraje vést. Kdo naopak chyběl, byli sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří letos obhajují své posty v koalicích s jinými stranami – královéhradecký Jiří Štěpán, jenž kandiduje se Zelenými za Spolu pro kraj, nebo Martin Netolický, sociálnědemokratický lídr sdružení 3PK.

„Oba hejtmani mají rady, není to tak, že bychom je nepozvali proto, že kandidují s někým jiným,“ vysvětlil jejich nepřítomnost Hamáček. „Vzhledem k dlouhodobě plánovaným jednáním se akce v Praze nemohu zúčastnit,“ potvrdil hejtman Štěpán.

O volebním výsledku a krajích, kde by se chtěli po volbách podílet na vládě, Hamáček nechtěl spekulovat. Otázku, kolik by chtěl získat hlasů, odbyl tradiční floskulí „co nejvíc“.

Reklama

Doporučované