Hlavní obsah

Češi jako ledoví maniaci. Proč jsme vyměnili pečení chleba za otužování?

My, otužilci. Nový díl publicistického pořadu Šárky Kabátové.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ačkoliv venku mrzne, všude u vody v jakoukoliv denní dobu potkávám nadšené otužilce v mokrých plavkách a kulichu. Že jste na ně narazili, poznáte podle hromady pantoflů odhozených ve sněhu a podle jejich chladem zarudlé kůže.

Článek

Proč tuhle zimu zaplavují sociální sítě tisíce fotek otužilců? I o tom je další díl série My, která má současně i audiovizuální podobu s názvem „My, otužilci“. Na celou epizodu se můžete podívat výše.

Střelecký ostrov, půl osmé ráno. Teploměr ukazuje minus dva stupně. Pocit je ale jiný. Ostrý chlad zalézá až ke kostem. A přesto že jsem nabalená, jak by si maminky celého světa jistě přály, drkotám zuby. Musím se ale překonat – naproti mě se svléká skupina asi deseti lidí a s radostí se vrhá do studené řeky.

„Když jsem na venkově, tak tam má sprcha takovou teplotu jako tady ta Vltava, takže v ní vydržím minutu dvě. Tady ale třeba i trochu déle,“ líčí hned na úvod setkání paní Naďa, která se otužuje už pátou sezónu. Tím se stala v podstatě matadorem mezi otužilci.

Běžnější je, že se lidé otužují v rozmezí jednoho až čtyř měsíců – přesně v té době začalo otužování být trendem. Důkazem toho jsou i sociálně sítě zaplavené fotkami lidí, jimž vykukuje hlava z ledové vodní plochy. Proč? „Možná, že lidé si myslí, že jim to pomůže vybudovat imunitu, a nebo se prostě nudí v karanténě,“ říká čerstvý otužilec Jiří.

+16

„A co je lepší? Studená nebo teplá voda? Zkuste být upřímní,“ snažím se rozlomit skoro až nakažlivý pozitivní přístup otužilců k tomu, co je daleko předaleko za komfortní hranicí. „Upřímně? No, upřímně teplá, že jo,“ říká Naďa, aniž by věděla, jakou radost mi udělala. Tak přeci jen – otužilci jsou normální, říkám si v duchu s nadsázkou.

Chvíli nato mi ale moje zjištění narušuje zkušený otužilec Petr. Povídáme si ještě před jeho ponorem. Má na sobě plavky, pantofle a bundu. Z jeho úboru chápu, že se zimou nemá velký problém. „Vevnitř ve vodě mi nikdy není zima. Samozřejmě když vylezu ven a fouká vítr, tak už mi zima je. To pak nastává kryodemence,“ říká. Zpozorním. Zajímavý termín.

Kryodemence se vyznačuje třasem, zhoršenou artikulací nebo třeba i prudkým ochudnutím slovní zásoby. Proto s většinou lidí vedu rozhovory ještě před tím, než do vody vlezou.

Ještě před ponorem potkávám i známou tvář – moderátorku a herečku Evu Decastelo, která je jednou z propagátorek otužování na sociálních sítích.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

I tak lze omezit příznaky kryodemence.

„Jsem jedna z těch, která internet zaplavuje fotkami a videi, “ říká. Musím souhlasit poté, co jsem si prohlédla její instagramový účet. „Takže mně je to jako hodně blízké a hrozně mě to baví, ale právě k tomu dávám i ty texty, popisky, které říkají, že otužování není zábava,“ zvážní najednou.

„Otužování není pro každého. I když mnoho lidí může díky tomu, že se tomu věnuje spousta celebrit, podlehnout dojmu, že to může dělat každý. Nemůže, tohle není hra,“ říká na závěr. Krátce nato leze do vody a na celý Braník volá „Havaj, je to Havaj“. Nevím, jestli je česká Havaj pro každého. Jedno ale jisté – řady otužilců se rychle rozrůstají.

Reklama

Související témata:

Doporučované