Hlavní obsah

Nový Kundera? „Češi jsou si s Američany podobnější, než by se čekalo,” říká český spisovatel, který uchvátil svět

Jeho prvotina o českém kosmonautovi, kterou napsal v Americe, uchvátila svět. Teď se vrací na zem.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeho prvotina o českém kosmonautovi, kterou napsal v Americe, uchvátila svět. Teď se Jaroslav Kalfař vrátil do Čech, aby psal o USA.

Článek

Knihy vyžadují od člověka větší soustředění, zpomalení a vedou k větší empatii. To je v dnešní době, kdy jsme informacemi z médií zahlceni a uzavíráme se ve svých bublinách, důležité. Knihy mají velkou sílu a díky tomu, že všichni se o únik k pomalejšímu životu snažíme, tak ji rozhodně neztrácejí. Naopak, míní spisovatel Jaroslav Kalfař, který vloni se svou prvotinou Kosmonaut z Čech dobyl svět.

Napsal ji anglicky, do češtiny mu ji museli přeložit. Recenze v prestižních denících od New York Times přes Guardian až po třeba Financial Times nešetřily chválou a srovnáním s Kunderou nebo Havlem. Ačkoliv by se mohlo zdát, že je to sci-fi román, jde spíše o knihu o osamění a hledání sebe sama.

„Já se často cítil osamělý. Třeba, když jsem odešel do Ameriky a neuměl jsem pořádně anglicky, byl jsem ten divný,“ popisuje ve Výzvě Kalfař, který přiznává, že při tvorbě si sám se sebou povídá a dost často se i hádá.

A co bude vyprávět ve své další knize, kterou přijel dopsat do rodné země? „Bude o Americe i o Česku, o tom, co nás spojuje. Třeba strach z neznámého. A bude samozřejmě jako minule trochu absurdní, třeba tím, že v Česku vypukne občanská válka,“ poodkrývá Kalfař.

V čem jsou si Američani a Češi podobní? Jak těžké bylo v Americe prorazit? Co vše je třeba v životě obětovat pro úspěch? A je pro něj psaní terapií či dokonce nástrojem k vyřizování si účtů například s Donaldem Trumpem? Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma?

Reklama

Související témata:

Doporučované