Hlavní obsah

Češi si po svátcích naordinovali lockdown

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa níže v článku.

Reklama

Jak zasahují opatření proti koronaviru do každodenního života v Česku? Data například ukazují, že pohyb lidí v místech volnočasových aktivit po Vánocích zůstal na nízkých hodnotách a méně lidí tráví čas i na pracovišti.

Článek

Nouzový stav, ve kterém se Česká republika ocitla na začátku října, potrvá minimálně do 22. ledna. Omezení volného pohybu nebo třeba zákaz většiny služeb se odrazily na způsobu, jakým Češi tráví svůj čas. Jak přesně, ukazují data Googlu o pohybu obyvatelstva.

Google Mobility Report

Jde o anonymizovaná data, která ukazují trend pohybu podle historie lokace telefonu u osob, které ji samy povolily. Společnost uvádí, že data neumožňují zjištění totožnosti stejně jako polohu, kontakty nebo pohyb jednotlivce. Trendy pohybu se srovnávají s lednem a únorem 2020.

Po vyhlášení nouzového stavu se už na podzim začal postupně snižovat pohyb osob v místech provozoven volnočasových aktivit, jako jsou restaurace, kavárny, nákupní centra, zábavní parky, muzea, knihovny nebo kina. Zvýšil se naopak čas, který lidé trávili doma.

Po Vánocích doma

To se změnilo počátkem prosince, kdy se trend pohybu ve volnočasových místech začal přibližovat k normálu. Většinu první poloviny měsíce zde množství lidí dosahovalo téměř normální úrovně, až s příchodem Vánoc se pohyb na těchto místech snížil o více než 80 procent.

Foto: Google Mobility Report

Trendy pohybu na místech, jako jsou restaurace, kavárny, nákupní centra, zábavní parky, muzea, knihovny a kina.

Po Novém roce však pohyb na místech volnočasových aktivit nevzrostl zpátky na prosincové hodnoty. Lidé zůstávají více doma a momentální trend pohybu na těchto místech je v prvním lednovém týdnu o 57 % nižší oproti normálu. Mezi kraji ukazuje nejnižší číslo Praha, kde je pokles dokonce až -62 %.

Méně času i na pracovišti a v MHD

Kromě opatření, která omezila volný pohyb osob, vláda v říjnu doporučila využívat práci z domu neboli home office. Tento apel vyslyšeli lidé a firmy nejvíc opět v hlavním městě, kde je pohyb osob v místě pracoviště o 40 procent nižší a zároveň se zvýšil o 20 procent pohyb v místě bydliště.

V prvním letošním týdnu Češi strávili na pracovišti celorepublikově zhruba o 27 % času méně. Ve srovnání s prosincem jde znovu o znatelný pokles: v prosinci se objevila i krátká období, kde je vidět plusový nárůst, tedy lidé trávili na pracovišti chvílemi více času než před propuknutím epidemie v Česku.

Naopak během Vánoc významně vzrostl čas trávený venku – konkrétně v parcích, náměstích a veřejných zahradách. V období svátků se pohyb zde zvýšil oproti normálu o více než 40 %. Během prvního týdne v lednu se ale i tato statistika vrátila zpátky pod normál.

Z poklesu cestování za prací a do provozoven volného času vyplývá i menší využívání veřejné dopravy. V porovnání s obvyklou aktivitou je nyní vidět o 41 % nižší trend, přičemž během prosince byl v první polovině často pokles menší než -20 %.

Reklama

Doporučované