Hlavní obsah
Online

Nová vakcína Moderna už je v Česku, AstraZeneca má dorazit v únoru

Foto: penofoto, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Vakcína proti covidu-19 od firmy Moderna už je v Brně.

- Povolení vakcíny AstraZeneca může být do konce ledna, do Česka má dorazit v únoru.

- Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že eviduje za pondělí 9294 nových nakažených.

- Středočeský kraj zjistil, že v rezervačním systému pro očkování proti covidu-19 nejsou zanesena všechna jeho očkovací místa. Ve středních Čechách jich má být 15, v systému je ale jen pět oblastních nemocnic.

  • Starosta Náchoda hledá dobrovolníky do nemocnice

  • Ministerstvo: Druhou dávku od Pfizeru lze dát i po 42 dnech

  • Hotely navrhly podmínky pro provoz v 4. a 5. stupni rizika

    Hoteliéři jsou podle společnosti Pomáháme hoteliérům připraveni fungovat v nejvyšších stupních rizika. Navrhli podmínky pro provoz v pátém a čtvrtém stupni protiepidemického systému PES. V pátém stupni rizika by ubytovací zařízení mohla být otevřená, kdyby se hosté prokazovali negativním antigenním testem. Poskytovatelé ubytování by zajistili, aby po odjezdu klientů zůstal pokoj 24 hodin neobsazený. Stravování by bylo možné pouze formou donášky do pokoje, případně výdejového okénka. Wellness by se smělo užívat jen privátně. Pro čtvrtý stupeň rizika by měla podle hoteliérů pro pobyt dále platit povinnost negativního antigenního testu, ve wellness by byl omezen počet lidí. Stravování by bylo rozloženo na turnusy. Dalo by se zajistit, aby jedna rodina měla vždy tentýž stůl.

  • Imunolog Hel: Třídit pro očkování nejen podle věku, ale i zdraví

    Lidé by se pro očkování proti covidu-19 měli třídit nejen podle věku, ale i podle zdravotního stavu. Myslí si to imunolog Zdeněk Hel, který působí na univerzitě v Alabamě a je součástí iniciativy vědců Sníh. Zásadní je podle něj také zajištění vakcíny pro všechny zdravotníky, včetně lékařů a sester v ambulancích. Doporučuje rovněž volnou dostupnost PCR testů pro všechny zájemce nebo motivování sociálně slabých skupin.

  • Kubek: Nakažených covidem je aktuálně 7300 zdravotníků

    Aktuálně nakažených novým typem koronaviru je podle prezidenta České lékařské komory asi 7300 zdravotníků. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky jich bylo poslední den loňského roku 6268, od té doby jich tak přibyla zhruba tisícovka. Mezi nakaženými je podle Kubka asi 1250 lékařů a 3400 sester. V době vrcholu druhé vlny epidemie na přelomu října a listopadu bylo nakažených zdravotníků přes 10 000.

  • Někteří hejtmani mají výhrady k rezervačnímu systému očkování

    Někteří hejtmani mají výhrady k centrálnímu registračnímu systému pro očkování proti koronaviru. Uvedli, že v pilotním testování není možné vyzkoušet fungování databáze pod zátěží nebo že v systému chybí očkovací místa. Některé kraje zatím od vlády nedostaly přístupové klíče do systému, nebo se jim s nimi nepodařilo přihlásit. Podle hejtmanů dává metodika očkování krajům značnou volnost v tom, koho při vakcinaci upřednostní. Systém se má otevřít v pátek pro lidi starší 80 let. Reálnou situaci zatím pilotní testování nesimuluje podle předsedy Asociace krajů ČR a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS). Do systému je možné vyplnit jméno a příjmení a to je de facto všechno, uvedl. „Nám přece šlo hlavně o to, abychom viděli, jak bude systém reagovat, až se do něj budou denně hlásit desítky tisíc lidí z celé republiky. Jestli v tu chvíli dokáže databáze správně rozdělovat pro zájemce časové termíny i místa, kam se mají dostavit,“ dodal.

  • Videopůjčovně Aerovod v koronaviru loni šestkrát vzrostly tržby

    České online videopůjčovně Aerovod loni meziročně vzrostly tržby šestinásobně. Desetinásobně se pak zvýšil počet jejích předplatitelů. Zásadně se také zrychlilo rozšiřování katalogu, ve kterém přibylo přes 200 nových snímků - aktuálně diváci najdou na Aerovodu více než 500 filmů. Aerovod je od počátku svého působení spjat s pražskými kiny Aero, Bio Oko, Světozor, královehradeckým Biem Central a brněnským Univerzitním kinem Scala. Od začátku pandemie a karantény loni na jaře zažívají podobné služby boom. Největší popularitě se mezi diváky Aerovodu loni těšil snímek Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti, dokument cestovatele Marka Slobodníka Afrikou na pionýru a třemi Českými lvy oceněná komedie Jiřího Havelky Vlastníci. Mezi další oblíbené filmy patří například čtyřmi Oscary oceněný Parazit, chytrá romantická komedie Tenkrát podruhé, Šarlatán Agnieszky Hollandové nebo komedie Palm Springs.

  • Průzkum: Rizikové kontakty kvůli návštěvám o svátcích posílily

    Kvůli návštěvám v rodinách na konci roku posílily nejrizikovější kontakty, při kterých byli lidé déle než 15 minut bez roušky. Alespoň jedno setkání s přáteli či rodinou uskutečnily během svátků tři pětiny lidí, což bylo naposledy patrné koncem léta. Ukázal to průzkum společnosti PAQ Research. Průzkum také zjistil, že obavy z epidemie u Čechů rostou, nikoli však opatrnost chování. Kontakty lidí ve vánočním období celkově poklesly, což bylo dáno zejména přerušením docházky do práce a dalších aktivit. Do Vánoc měli respondenti v průměru 16 blízkých kontaktů týdně, ve vánočním týdnu to bylo 13 a v posledním týdnu roku jen devět. Protože ale přibylo domácích setkání, zachoval se či mírně narostl počet nejrizikovějších kontaktů. Těch bylo ve vánočním týdnu v průměru sedm týdně, na přelomu roku pak šest týdně.

  • Vytížené Nemocnici Cheb pomohou zdravotní sestry z Lázní Kynžvart

    Vytížené nemocnici v Chebu vypomůže devět zdravotních sester z Lázní Kynžvart. Měly by doplnit personál v klasickém provozu i na covidových pracovištích. Navíc další tři sestry z Lázní Kynžvart budou asistovat na odběrových místech. Dnes to řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladimír Podracký. O možnosti pomoci zdravotníkům dnes jednal ředitel chebské nemocnice Martin Krušina s ředitelem Lázní Kynžvart Janem Ludvíkem. „Budeme se snažit, aby personál nastoupil v řádu dní, musí se ještě dořešit smluvní otázky,“ řekl Podracký. Nemocnice potřebuje zdravotní sestry primárně na covidová oddělení.

  • Bavorský premiér chce znovu zavést povinné testy pro pendlery

    Bavorský premiér Markus Söder dnes řekl, že chce opět zavést povinné testování na koronavirus jednou týdně pro pendlery ze zahraničí. Oživit tak podle agentury DPA hodlá model, který platil už v části října a v listopadu. Už od 23. října se museli pendleři nechat v Bavorsku testovat každý týden na koronavirus. Opatření se dotklo především Čechů a Rakušanů, testy byly pro zahraniční pracovníky a studenty bezplatné. Po měsíci však bavorský nejvyšší správní soud nařízení dočasně zrušil, mimo jiné kvůli nedostatečným zákonným předpokladům pro nařízení povinného testování. Söder dnes podle DPA řekl, že povinné testování pro lidi dojíždějící přes hranice do Bavorska umožní už tento týden nové nařízení německé vlády o karanténních opatřeních při cestách do Německa.

  • Odpovědi na klíčové otázky k očkování

    Česko už brzy začne proti covidu-19 využívat hned dvě vakcíny - k látce od firem BioNTech a Pfizer se přidává ta od společnosti Moderna. Liší se v něčem? A budete si moci vybrat? Přinášíme odpovědi na klíčové otázky.

  • Smartwings a ČSA loni přepravily 1,8 mil. lidí, o 81,5 procenta méně

    Letecká skupina Smartwings Group, kam patří značky Smartwings a ČSA, loni přepravila 1,8 mil. lidí. To je meziročně o 81,5 procenta méně. Obří pokles způsobila koronavirová krize, během níž skupině klesly tržby až o 90 procent. Skupina loni řešila existenční potíže, kvůli nimž rozhodla o propuštění až 600 zaměstnanců.

  • Lékař z Charité: ČR neúspěch v pandemii zaplatí delší karanténou

    Evropské státy včetně České republiky, které byly na jaře úspěšné ve zvládání epidemie covidu-19, situaci za druhé vlny podcenily, proto nyní patří k nejhorším. V dnešním rozhovoru se zahraničními novináři to řekl Andrej Trampuž, vrchní lékař oddělení imunologie a septické chirurgie na berlínské klinice Charité. Tyto země musí podle něj počítat s tím, že budou moci začít s uvolňováním karanténních opatření později. Trampuž, který pochází ze Slovinska, je přesvědčen, že se současnými opatřeními se šíření koronaviru nedostane pod kontrolu nikdy. Omezení ale brání tomu, aby se nákaza rychle šířila. „Politici reagovali příliš pozdě, bohužel nevyslyšeli lékaře. Šanci, kterou v říjnu měli, propásli,“ řekl.

  • Manuál pro poslední ročníky SŠ chce opozice do 25. ledna

    Anticovid tým složený z expertů ODS, KDU-ČSL a TOP 09 žádá, aby ministr školství Robert Plaga (za ANO) dodal středním školám manuál k druhému pololetí závěrečných ročníků nejpozději v pondělí 25. ledna. Ministerstvo dnes oznámilo, že o podobě letošních maturit s ohledem na vývoj epidemie covidu-19 rozhodne v týdnu od 25. ledna. Maturitní a závěrečné ročníky středních škol jsou podle expertů ODS, lidovců a TOP 09 ve složité, ale nikoliv neřešitelné situaci. I při pandemii je podle nich nutné zachovat přiměřenou úroveň závěrečných zkoušek. Plaga by měl poskytnout školám manuál pro absolventské ročníky nejpozději 25. ledna, stojí ve výzvě.

  • Studie: V době pandemie se u žen zvýšil stres, u mužů altruismus

    V době pandemie nového typu koronaviru se u žen zvýšil stres, u mužů se zvýšilo altruistické chování. Vyplývá to z mezinárodní studie, do které je zapojený Národní ústav duševního zdraví. Obecně vzrostl čas strávený s médii. Do studie se zapojilo přes 200 výzkumníků a 115 000 lidí ze 150 zemí. Cílem studie, která stále pokračuje, je získat informace pro preventivní a sociální programy zaměřené na pandemii covidu-19 a na další budoucí pandemie. Studie se zatím zúčastnilo přes 2300 respondentů z ČR, převažovaly ženy. „Zajímavým zjištěním je fakt, že v mnoha ohledech se během pandemie daří hůře ženám: zatímco téměř tři ženy z deseti uvedly výraznější zhoršení stresu, u mužů byl rozdíl nevýrazný. Zároveň ženy zaznamenaly významnější zhoršení v pocitech osamělosti a vzteku než muži,“ uvedla koordinátorka studie z Národního ústavu duševního zdraví Denisa Manková. Podle ní byla u pětiny zúčastněných mužů zaznamenána zvýšená míra altruistického chování, zatímco u žen rozdíl patrný nebyl.

  • Nemocnice v Praze mají volné termíny pro antigenní testování

    Zájem o bezplatné antigenní testy v Praze je proti předvánoční době výrazně nižší. Zatímco v polovině prosince byly termíny testů zcela plné, nyní jsou na většině odběrových míst v pražských nemocnicích obsazené sotva z poloviny, vyplynulo z údajů rezervačních systémů nemocnic k dnešnímu poledni. Objednat se tedy dalo i na dnešek.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy