Hlavní obsah

Vakcína? Hejtmana zarazil nezájem těch, kdo pečují o nejzranitelnější

Foto: penofoto, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) řeší překvapivý problém. Očkovat se chce jen třetina zaměstnanců domovů pro seniory.

Článek

Už ve čtvrtek má v Moravskoslezském kraji začít očkování vakcínou od společnosti Moderna. Přes osm tisíc dávek zamíří k nejohroženější skupině, využijí je domovy pro seniory. V regionu jsou menší nemocnice pod náporem covidu-19 na hraně svých možností, přesto hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) zmínil překvapivou potíž.

Zájem o očkování v těchto zařízeních projevily jen tři tisícovky zaměstnanců, tedy necelá třetina. Často jsou přitom v dennodenním kontaktu s nejrizikovější skupinou lidí a právě klienti domovů mnohdy končí na lůžkách intenzivní péče. V domovech pro seniory je v kraji 20 tisíc zaměstnanců a jejich klientů. Pečující tvoří zhruba polovinu.

„Je pro nás překvapivé, že personál nejeví takový zájem. Je to na nějakých třiceti až čtyřiceti procentech, což je málo,“ uvedl hejtman. Úřad si ověřoval zájem u jednotlivých sociálních služeb. Podle seznamu budou od čtvrtka do terénu vyrážet i mobilní očkovací týmy.

Vondrák zároveň apeloval na zaměstnance, ať své rozhodnutí ještě promyslí. „Bylo by dobré, kdyby to přehodnotili, protože personál je jediným možným zdrojem nákazy,“ doplnil.

Ve frýdecko-místeckém domově pro seniory pečuje 123 zaměstnanců o dvě stovky klientů. Ředitel Petr Kuchta vnímá rozdíl v přístupu personálu. „Zaměstnanci v přímé péči, kteří jsou v první linii, zájem mají. Přímo vidí, co nemoc dokáže s člověkem udělat. Tam platí osmdesátiprocentní úspěšnost a zájem. Vypadávají z toho prakticky jen kolegové, kteří už covid prodělali,“ řekl Kuchta.

Naopak zaměstnanci nepřímé péče, jako kuchařky, údržbáři nebo lidé z ekonomického úseku, chtějí vakcínu jen ve čtvrtině případů. „Tam je zájem opravdu slabší. Snažil jsem se na týmových setkáních vakcinaci podpořit a zdůraznit, že máme jedinečnou možnost. Bohužel vyhledali si třeba článek nějakého odborníka, který očkování neguje,“ uvedl Kuchta.

O něco vyšší zájem, než je krajský průměr, evidují v ostravském domově pro seniory Sluníčko. Vakcínu využije osmdesát ze 144 zaměstnanců, víc než polovina. „Čekal jsem zájem vyšší. Dělali jsme k očkování osvětu,“ řekl ředitel domova Marek Tejzr. Sám půjde příkladem a chce se naočkovat mezi prvními.

Připomíná, že reálný zájem snižují zaměstnanci, kteří už covid-19 prodělali. Jen ve Sluníčku už se nakazilo koronavirem 65 zaměstnanců. Lékaři minimálně tři měsíce po prodělané nákaze koronavirem očkování nedoporučují, což potvrzuje i ředitel frýdecko-místeckého domova Kuchta. Sám covid-19 v prosinci prodělal. „Doktorka mi doporučila, ať očkování odložím, nechám tělo odpočinout a jdu až ve druhém kole,“ popsal situaci.

Potvrzuje to i mluvčí kraje Nikola Birklenová. „Ještě jsme si ověřili, že vysoké procento zaměstnanců se s covidem v uplynulých měsících léčilo a běží u nich lhůta, kdy k vakcíně ani nemohou jít,“ poznamenala.

Ředitelé přesto vnímají, že očkování chybí silná celorepubliková kampaň. I když vakcinace začala už po Vánocích, marketingovou strategii ministerstvo stále řeší. Nepovedený inzerát Ministerstva zdravotnictví na podporu očkování sepsuli odborníci a paradoxně i sám premiér Andrej Babiš (ANO).

„Někteří zaměstnanci jsou nedůvěřiví. Podílejí se na tom různé spekulace a dezinformace na internetu. Snažíme se je přesvědčit, že je očkování vhodné a jiné východisko neexistuje,“ řekl Tejzr.

Podobné zkušenosti má ředitel Kuchta. „Setkávám se i s názory, že je očkování protiústavní. Každý si vytahuje to, co se zrovna dozvěděl na internetu,“ popsal ředitel.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že se snaží zájem lidí o očkování co nejvíce podpořit. „Činíme tak prostřednictvím mediálních vyjádření a na pravidelných tiskových konferencích. Zároveň se snažíme vyvracet dezinformace, které se v souvislosti s očkováním objevují,“ uvedla mluvčí resortu Barbora Peterová. Jak konkrétně chce zájem zaměstnanců sociálních služeb o očkování zvýšit, už však ministerstvo nespecifikovalo.

Vakcinace v domovech pro seniory má v kraji začít ve čtvrtek. Většinu zařízení obslouží mobilní očkovací týmy. Vakcíny společnosti Moderna dorazí do Fakultní nemocnice Ostrava. „Logistika je velmi náročná – organizací je více než 150 napříč krajem. Je nezbytné vyřešit nejen přísné podmínky distribuce, ale i skladování,“ řekla mluvčí kraje.

Zájem personálu podle ní odráží i celkové veřejné mínění. Úřad ještě bude apelovat na zaměstnance domovů, aby vakcinaci zvážili. „Rozhodně na ně nechceme nijak tlačit. Ale mohl by přijít nějaký motivační dopis, který zdůrazní bezpečnost klientů. Věříme, že i vláda motivační kampaň posílí,“ dodala Birklenová.

Reklama

Doporučované