Hlavní obsah

Češi startují na ME v házené, už to je úspěch, říká jeden z nejlepších hráčů své generace Filip Jícha

Rozhovor s Filipem Jíchou o ME v házené.

 

Reklama

Sobotním zápasem se Španělskem odstartuje pro českou házenkářskou reprezentaci mistrovství Evropy. V těžké skupině se utkají s goliášem, šanci přesto mají, věří Filip Jícha.

Článek

Byla to velká euforie, na které se vezl v roce 2010 český házenkář Filip Jícha, tehdy hrající za THW Kiel. A na jeho vlně se svezl i zbytek týmu. Českou reprezentaci na evropském šampionátu dovedl k osmému místu. Zároveň se stal nejlepším střelcem i nejužitečnějším hráčem celého turnaje.

Z jeho strany to byl před osmi lety famózní výkon, nebývá přeci zvykem, aby se MVP turnaje stal hráč, jehož tým skončí až na osmém místě. Přesto to byl pro českou házenou v novodobé historii obrovský úspěch, na který od té doby žádný výběr nedokázal navázat.

„Byly to nejlepší dva týdny mého života,“ uvedl český dlouhán v rozhovoru pro Seznam. V roce 2012 to bylo čtrnácté místo, o dva roky později dokonce patnácté. Před dvěma lety se pak Češi na šampionát nekvalifikovali.

Dnes pětatřicetiletý rodák ze Starého Plzence dokázal ve světové házené téměř všechno. S Kielem dvakrát vyhrál Ligu mistrů, sedmkrát Bundesligu, v perfektní sezoně 2010 byl pak vyhlášen nejlepším házenkářem světa.

Letos to bude mít česká házenkářská reprezentace v evropské konkurenci znovu velice náročné. O to víc, že v jejím dresu už nenastoupí její nejlepší hráč. V říjnu loňského roku totiž kvůli vleklým problémům s koleny Jícha ukončil kariéru.

V základní skupině čekají Česko Dánové, Maďaři a Španělé, se kterými česká reprezentace otevře své působení na evropském šampionátu. A jaké jsou podle Jíchy české šance v tak silné skupině? „Český tým je mladý, houževnatý, veze se na vlně euforie, protože se mu v poslední době daří relativně často vyhrávat,“ vysvětluje Jícha. „Říkat, že se z takové skupiny nedá postoupit? To by tam kluci ani nemuseli jezdit. I zázraky se dějí,“ dodává.

Zápas české házenkářské reprezentace se Španělskem startuje na mistrovství Evropy v Chorvatsku v sobotu od 18:15.

Reklama

Související témata:

Doporučované