Hlavní obsah

Češi staví v Bělehradě čtvrť za osm miliard. Vedle budoucího muzea Tesly

Foto: Seznam Zprávy

Vizualizace projektu Marina Dorcol v Bělehradě.

Reklama

Čeští developeři budují marínu v srbském Bělehradu. Projekt u Dunaje za téměř osm miliard korun bude stát vedle historické uhelné elektrárny, ze které město plánuje vytvořit muzeum Nikoly Tesly.

Článek

Tuzemští byznysmeni Petr Němec a Jan Fidler připravují rozsáhlý developerský projekt v hlavním městě Srbska. Jejich firma Sebre postaví za 300 milionů eur celou novou čtvrť Marina Dorćol na břehu Dunaje.

Pozemek oba byznysmeni koupili před necelými dvěma roky za 3,86 miliardy dinárů (830 milionů korun) a počítají, že stavět začnou příští rok. „Očekáváme, že celková výše investic do projektu Marina Dorćol bude činit až 300 milionů eur (7,6 miliardy korun),“ uvedl pro SZ Byznys výkonný ředitel Sebre Jan Kubíček.

V sousedství území o rozloze čtyři hektary se nachází konstrukce původní uhelné elektrárny ze 30. let 20. století, kterou hodlá město Bělehrad přeměnit na muzeum Nikoly Tesly.

Projekt je stále v počáteční fázi plánování, takže celková výše investice se ještě může měnit. „Důvodem je mnoho zvláštností projektu, které mohou podstatně zvýšit náklady, v neposlední řadě specifický terén, stav akvatoria, stav břehu řeky a jeho zpevnění, snížení podzemních vod a související přípravné práce, jakož i sanace částí elektrárny ‚Snaga a Svetlost‘,“ dodal Kubíček s tím, že právě podávají další příslušné žádosti, aby stavba mohla začít v roce 2022. V dodržení data zahájení stavby je Kubíček optimista, i s ohledem na to, že proces získání stavebního povolení je v Srbsku ve srovnání s Českem znatelně rychlejší a digitalizovanější.

V projektu je orientačně plánována výstavba přibližně 650 bytů a přibližně 30 komerčních jednotek.

Developer Sebre je v Česku známý hlavně díky dvěma velkým pražským projektům: rekonstrukci Šporkovského paláce a stavbě polyfunkční budovy Drn na Národní třídě. Ale ani v Srbsku není žádný nováček. „V Bělehradě jsme dokončili náš první projekt již v roce 2018, a to rezidenční budovu s názvem Residence Puškinova,“ vypráví Kubíček.

+28

Kromě Mariny Dorćol v současné době připravuje další dva projekty. První se jmenuje „Avala Filmski Park“, cosi na způsob pražského Barrandova.

Nachází se v bělehradské čtvrti Banovo brdo, v sousedství parku Košutnjak. „Budeme zde realizovat moderní filmově-studiový komplex o rozloze 50 tisíc metrů čtverečních a obytný komplex o rozloze 310 tisíc metrů čtverečních,“ vyjmenovává Kubíček.

Druhá lokalita se nachází na náměstí Slavija v centru Bělehradu, kde na základě mezinárodní architektonické soutěže na tuto lokalitu rovněž Sebre postaví komerční a obytnou budovu. Tyto projekty řadí společnost Sebre mezi největší bělehradské developery.

Reklama

Doporučované