Hlavní obsah

Masaryčce od Zahy Hadid se hlásí první nájemci. Penta jim posílá video

Nová vizualizace: Podívejte se, jak Penta promění centrum Prahy v okolí Masaryčky.Video: Penta Real Estate

 

Reklama

23 tisíc metrů čtverečných kanceláří a téměř pět tisíc metrů čtverečných obchodů v ceně 25 až 30 euro za metr. Penta otevřela nabídku prostor v chystaném komplexu Masaryčka a první zájemci se už hlásí.

Článek

Proměna užšího centra Prahy odstartovala.

Investiční společnost Penta má stavební povolení a zahájila stavbu projektu podle návrhu architektky Zahy Hadid. Hotovo má být v polovině roku 2023, už teď ale Penta oslovuje nájemce, kteří vedle Masarykova nádraží otevřou své obchody nebo kanceláře.

Celý projekt a volné prostory představuje Penta zájemcům v novém videu a první nájemci už se hlásí.

Poslední razítko zvedlo zájem

„Zájem ze strany potenciálních nájemců je opravdu značný, a to především díky umístění projektu v centru Prahy a dostupnosti všech druhů hromadné dopravy,“ uvedla Michaela Panošová z Penta Real Estate. Poté, co firma v minulém týdnu získala stavební povolení, se zájem ještě navýšil.

„Začali jsme prvotně oslovovat klienty z naší databáze, kteří historicky projevili o projekt zájem. V druhé fázi budeme oslovovat potencionální zájemce z celého kancelářského trhu. Jednáme s několika vážnými zájemci o kanceláře a s některými jsme dokonce před podpisem závazného dokumentu,“ dodává Panošová.

Obě budovy budou nabízet celkem 23 tisíc metrů čtverečních kanceláří, v přízemí a prvních patrech obou budov pak budou obchody.

Sedmipatrový hotel u nádraží

Penta nepostaví pouze dvě budovy, ale v plánu je také hotel – na křižovatce ulic Hybernská a Opletalova. Ten má být dokončen začátkem roku 2024 a v sedmi patrech počítá s kapacitou 382 pokojů. „Celková hrubá plocha hotelové budovy je 13 tisíc metrů. Nájemci se hledají do retailové části projektu v přízemí,“ dodává Panošová s tím, že pro restaurace, kavárny, obchody či služby je tady vyčleněno dalších více než tisíc metrů čtverečných.

„V minulosti se nám dařilo zaplnit budovy ještě před jejich dokončením. Byli bychom rádi, pokud by se nám to podařilo i zde,“ dodává Panošová.

328 povolení, než se začalo

Pozemky v okolí Masarykova nádraží získala Penta už před deseti lety. První plán na přestavbu pražské Masaryčky pak veřejnost spatřila před čtyřmi roky. Od té doby probíhala povolování, debaty s odpůrci projektu, památkáři i odborníky, diskuse a sbírání potřebných potvrzení. Celkem jich od začátku projektu včetně územního rozhodnutí bylo 328 – výrazně více, než je u podobně rozsáhlých projektů běžné.

Proti projektu se postavila opozice v Praze 1, Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel, Národní památkový ústav a Klub Za starou Prahu.

Osobitý ráz z projektu zesnulé architekty získá část před pražskou magistrálou. Na takzvanou „karlínskou“ část projektu bude vypsaná mezinárodní architektonická soutěž.

Reklama

Doporučované