Hlavní obsah

Česká ekonomika zpomalila, přesto roste trojnásobně rychleji než německá

Vývoj růstu českého HDP.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká ekonomika mírně zpomalila svůj růst z konce loňského roku. V prvním letošním čtvrtletí rostla meziročně o 2,5 procenta. V kontextu Evropské unie je to ale stále slušné tempo růstu.

Článek

Mezičtvrtletně se český hrubý domácí produkt zvýšil o půl procenta.

Vyplývá to z předběžného odhadu publikovaného Českým statistickým úřadem (ČSÚ). „Hlavními faktory růstu české ekonomiky byly v prvním čtvrtletí zahraniční poptávka a spotřeba domácností. K tvorbě hrubé přidané hodnoty nejvíce přispěl zpracovatelský průmysl, dařilo se i většině odvětví služeb a také stavebnictví,” uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Zatímco celkový růst HDP nijak překvapivý není, nastíněná struktura vývoje ekonomiky v prvním čtvrtletí ano. „Velmi překvapivé je především konstatování ČSÚ, že dominantním faktorem růstu tuzemského hospodářství byl zpracovatelský průmysl. Pohled na slabý vývoj průmyslové produkce v 1. čtvrtletí totiž něco takového rozhodně nenaznačoval,“ okomentoval údaje publikované statistiky analytik společnosti Akcenta Martin Novák.

Instituce, které predikují budoucí pohyby hrubého domácího produktu, předpovídají pro českou ekonomiku za celý letošní rok růst v rozmezí 2,4 až 2,9 procenta (nejoptimističtější je Mezinárodní měnový fond). Pro příští rok se počítá s růstem mezi 2,3 a 2,8 procenty, přičemž nejvyšší tempo růstu tentokrát předpovídá Česká národní banka.

I přes mírně klesající tempo je růst české ekonomiky stále výrazně lepší než u obchodně nejdůležitějšího soudseda, tedy Německa. To se sice vymanilo ze stagnace, ale stále dosahuje nízkých hodnot. Německý hrubý domácí produkt vzrostl meziročně po očištění o 0,7 procenta, mezikvartálně o 0,4 procenta.

Po dvou čtvrtletích bez expanze je první kvartál „prvním paprskem naděje“, uvedl ministr hospodářství Peter Altmaier v rozhovoru s agenturou Reuters. Dodal však, že by to neměl být důvod k „odvolání poplachu“. „Mezinárodní obchodní spory stále nejsou vyřešeny. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom našli přijatelná řešení, která umožní volný obchod,“ řekl Altmaier.

Podle prvních odhadů je i celkový evropský ekonomický růst výrazně pomalejší než ten český. Podle Eurostatu v meziročním srovnání růst HDP v 19 zemích platících eurem činil 1,2 procenta a v celé Unii 1,5 procenta.

Další český soused – Slovensko – je ale příkladem ekonomiky, které se daří lépe než české. Meziročně se slovenský hrubý domácí produkt zvýšil o 3,7 %, mezičtvrtletně potom o 0,9 %.

Reklama

Doporučované