Hlavní obsah

Česká nanotechnologická firma začne spolupracovat s Thajci

Češi umí vyrobit nanovlákna na počkání. Speciální pistoli začnou nabízet na trh.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká firma Pardam z Roudnice nad Labem rozjíždí spolupráci s thajskou firmou, která vyvíjí přístroje na léčení komplikací při cukrovce, tzv. syndromu diabetické nohy. Češi k tomu mají vhodnou technologii: nanovlákna dokážou vyrobit ručně pomocí nanopistole.

Článek

Thajská strana potřebuje vytvořit kompaktní zařízení, pomocí kterého lékař jemně nanese nanovlákenný kryt na kůži. „Nanovlákna jsou úžasná v tom, že pomocí nich mohou lékaři dodávat do kůže hojivé látky různého typu,“ vysvětluje v magazínu Byznys Jan Buk, ředitel Pardamu.

Nanopistole vznikla původně jako studentský projekt na Technické univerzitě v Liberci. Zatím jde o čtyři kila vážící prototyp. Během letošního roku budou v Pardamu pracovat na tom, aby vytvořili menší a lehčí model.

„Plánujeme, že letos začneme prodávat desítky kusů. Nanopistoli budeme nabízet hlavně vývojářským týmům z komerční sféry i z univerzit. Naší vizí je, že jednou si lidé koupí malý aplikátor třeba v lékárně nebo drogerii a k němu bombičky se speciálními roztoky třeba na hojení ran,“ říká manažer.

Ve výrobě nanovláken jsou Češi velmi daleko, světovými lídry v nanotechnologiích ale nejsme, říká Jan Buk z Pardamu.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Nanopistole funguje na principu odstředivého zvlákňování ze speciálně vytvořených polymerních roztoků. Ten se dovnitř dostane obyčejnou injekční stříkačkou. Češi je jako jediní na světě umí touto technologií vyrábět ve velkém.

Jan Buk je zároveň členem tuzemské Asociace nanotechnologického průmyslu. V českém nanobyznysu se podle něj točí stovky milionů korun – i díky podpoře státu a Evropské unie. Tuzemští investoři jsou ale podle jeho zkušeností stále velmi opatrní, a to i po deseti letech, co firma funguje. „My jsme vizionáři a naši investoři jsou blázni, takhle to vždycky říkám,“ dodává s úsměvem.

Reklama

Související témata:

Doporučované