Hlavní obsah

Česká obchodní inspekce zkontrolovala 70 e-shopů, chybovalo jich 70 procent

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Inspektorát České obchodní inspekce (ČOI) v jižních Čechách a na Vysočině zkontroloval loni téměř 70 e-shopů, chyby zjistil u 70 procent z nich. Nejvyšší pokuta, kterou uložil, byla 100 tisíc korun.

Článek

Počet všech kontrol meziročně klesl kvůli koronaviru o víc než dvě třetiny na 1150. Letos se ČOI dál zaměří na internetové obchody i na prodej respirátorů a roušek. Na pokutách loni inspekce v obou krajích vybrala 6,4 milionu korun, o 3,6 milionu méně než předloni. Víc než jindy ukládala napomenutí. protože inspekce zohlednila, že podnikatelé jsou kvůli pandemii v těžké pozici.

„Vzhledem k situaci, kdy výrazně vzrostl počet nákupů přes internet a spotřebitelé k tomu byli i donuceni situací, jsme se věnovali e-shopům, patřilo to ke stěžejním kontrolám,“ řekla ředitelka inspektorátu ČOI pro Jihočeský kraj a Vysočinu Martina Střihavková.

Z loňských 70 zkontrolovaných internetových obchodů chybovalo 70 procent. Nejčastější byly nekalé obchodní praktiky, pod něž spadají i neúplné informace v obchodních podmínkách. ČOI odhalila i e-shopy, u nichž nebylo jasné, kdo je provozuje; ty pak zařadila na seznam rizikových. „Loni nabyla právní moci i pokuta sto tisíc korun společnosti, u níž v momentě, kdy spotřebitel využil určitou službu, se z klasické kupní smlouvy překlopil smluvní vztah na nájemní a spotřebitel, aniž to tušil, si ten výrobek nekoupil, ale pouze si ho pronajal,“ řekla ředitelka.

ČOI kontroluje i internetové prodejce respirátorů a roušek. Zda splňují technické požadavky i to, jestli míří na trh v souladu se zákony. Loni se víc zaměřila i na prevenci, jak postupovat při nákupu přes internet. „Na co si dát pozor, aby spotřebitelé nenaletěli. Kontroly e-shopů budou tvořit i letos velkou náplň naší činnosti,“ řekla ředitelka. Již předloni objevila ČOI nedostatky téměř u všech kontrol internetového obchodování.

Loni ubylo kontrol i pokut v sepětí s pandemií. ČOI méně prověřovala restaurace, které byly část roku zavřené, a víc volila napomenutí než pokuty. „Jsme si vědomi toho, že mnohdy se podnikatelé nenacházejí v lehké situaci. Také atmosféra při kontrolách není jednoduchá,“ řekla ředitelka.

Pro ČOI v jižních Čechách a na Vysočině pracuje 28 inspektorů. Loni na jaře také monitorovali, zda provozovny dodržují opatření a jsou zavřené.

Reklama

Doporučované