Hlavní obsah

Česká spořitelna zvýšila sazby. Hypotéky s úrokem pod 3 procenta se stávají vzácností

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Česká spořitelna

Reklama

Druhý největší poskytovatel hypoték, Česká spořitelna, zvýšil sazby u většiny fixací. Pětileté hypotéky nově poskytuje za 2,99 procenta ročně, všechny ostatní dráž.

Článek

Pětiletá fixace, která je obecně na trhu považována za jakousi základní, je nyní už poslední z nabídky České spořitelny, jež se drží pod třemi procenty úroku. A to jen o symbolickou setinu procenta.

„S ohledem na rostoucí cenu peněz na trhu Česká spořitelna od pondělí mírně zvyšuje úrokové sazby u hypoték,“ okomentoval krok manažer hypoték spořitelny Radek Vachulka.

Video: Aleš Černý

Kratší než pětileté fixace zůstaly beze změny. Delší fixace na osm až dvacet let se zvyšují vždy o desetinu procentního bodu. To zjednodušeně znamená u dvoumilionové hypotéky splácené po dvacet let o stokorunu vyšší měsíční splátku. Osmileté fixace nově začínají na 3,04 procenta a nejdelší dvacetileté za 3,69 procenta ročně.

Právě o „dlouhé hypotéky“, které jsou v nabídce novinkou, je prý nyní mezi klienty velký zájem. „Hypotéky s fixací na pět, osm, deset, respektive 20 let dnes tvoří již dvě třetiny ze všech nově poskytnutých hypotečních úvěrů,“ dodává Vachulka.

Česká spořitelna je v krátké době již několikátou bankou, která zdražila úvěry na bydlení. Už koncem září ohlásil zvyšování největší hráč na trhu – Hypoteční banka – u které má nyní typická hypotéka úrok od 3,09 procenta ročně. Sazby nedávno zvýšila i Air Bank.

Banky teď zdražují ze dvou důvodů: Základní dvoutýdenní repo sazby za poslední půlrok třikrát zvýšila centrální banka, čímž komerčním bankám zdražila zdroje. Tuto situaci ale banky dlouhou dobu „ignorovaly“ kvůli avizované změně pravidel pro hypotéky od začátku října.

Nově si totiž podle doporučení České národní banky (ČNB) mohou klienti půjčit pouze tolik, aby měsíční splátka nepřesáhla 45 procent jejich čistých příjmů a celková částka devítinásobek ročních příjmů. To část žadatelů nejspíš od hypoték odstaví. Tito klienti tak měli snahu se „předzásobit“ (o čemž svědčil i zářijový nárůst poptávky) a tím zvýšili konkurenční tlak na trhu, který zbrzdil zdražování.

Spořitelna se v této situaci dokonce jednou zachovala „nelogicky“ a formou časově omezené akce bezprostředně po zvýšení repo sazby ze strany ČNB hypotéky mírně zlevnila.

Nyní tak banky „povolily“ stavidla a úroky poměrně prudce rostou. Lze čekat, že se to již v říjnu projeví i na průměrné úrokové sazbě Hypoindex, která v uplynulých měsících stagnovala okolo 2,5 procenta.

Reklama

Doporučované