Hlavní obsah

České betonové království Best je na prodej

Foto: Best a.s.

Tomáš Březina je výraznou osobností českého byznysu. Firmu vybudoval od nuly, teď ji prodává.

Reklama

Český král betonové dlažby Tomáš Březina prodává své impérium. Podle informací Seznam Zpráv běží už celý proces několik měsíců a poradenská firma KPMG vybírá kupce, který za Best zaplatí miliardy.

Článek

Best začal Tomáš Březina budovat hned po pádu komunismu. V Rybnici nedaleko Plzně tehdy vznikla na zelené louce vůbec první nová továrna v porevolučním Československu. Dnes má Best těchto fabrik 35, k tomu osm výrobních areálů a tři štěrkopískové lomy. Je největším českým výrobcem betonových prvků, má 500 zaměstnanců a tržby miliardu a čtvrt.

Cena za firmu by se podle znalců trhu mohla pohybovat mezi třemi až čtyřmi miliardami korun.

Sám Tomáš Březina prodej nijak komentovat nechce. „Kdyby mi bylo o patnáct let méně, nikdo mě nedonutí firmu prodat,“ řekl pouze. Právě věk a fakt, že Březina má sice tři děti, ale žádné z nich ve firmě nepokračuje, jsou tak jediným důvodem prodeje úspěšné firmy. Zájem o ni bude nejspíš velký.

„Jedním ze seriózních zahraničních zájemců určitě bude irská skupina CRH, která má dlouhodobě zájem razantněji vstoupit na český trh a významného výrobce zde zatím nevlastní. Reálný zájem zřejmě budou mít i domácí konkurenti,“ říká odborník na fúze a akvizice Radek Schmied ze společnosti Redbaenk.

Když o prodeji firmy Březina uvažoval poprvé v roce 2008, mělo o jeho podnik zájem několik tuzemských i zahraničních firem a cena se šplhala přes tři miliardy korun.

„Standardní nabídky u tohoto byznysu se pohybují na úrovni šestinásobku EBITDA. To zřejmě majitele neosloví, především s ohledem na reálnou hodnotu majetku ve firmě. Pro to, aby reálně obchod proběhl, bude muset přijít kupec, který násobek EBITDA přeplatí, nebo si dá práci a vymyslí chytré řešení. Já osobně jsem přesvědčený, že u majitele může mít největší úspěch strukturovaná nabídka velké a finančně silné domácí finanční skupiny, která majitele přesvědčí, že firma zůstane dlouhodobě v českých rukou a že ji bude dále rozvíjet a expandovat. Nedivil bych se, kdyby úspěšný kupec panu Březinovi nabídl strukturovanou nabídku spojenou s významnou pozicí ve vedení firmy zároveň s minoritním podílem, případně s vyčleněním některých vybraných aktiv,“ dodává Schmied.

Co bude Tomáš Březina dělat a zda chce ve firmě i po jejím prodeji zůstat, zatím jasné není. „Podle mojí skvělé manželky se budu věnovat jí a podle mě budu přemýšlet,“ říká.

Tomáš Březina je jednou z nejvýraznějších postav českého byznysu. V roce 2007 se stal EY nejlepším podnikatelem roku, je mu 63 let.

Reklama

Doporučované