Hlavní obsah

Záchranná akce v pákistánských horách se nepovedla. Horolezci sestupují sami

Vrtulník letící pro české horolezce.Video: twitter/jamilnagri, twitter/YawarOfficial, twitter/EverestToday

 

Reklama

aktualizováno •

Na pomoc dvěma českým horolezcům vyrazil i jejich nejslavnější pákistánský kolega, dostat se do výšky šesti tisíc metrů ale musejí kvůli špatnému počasí sami.

Článek

V Pákistánu pokračuje drama se záchranou českých horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka, kteří v pátek uvízli při sestupu z hory Rakapoši (7788 m.). V úterý v sedm ráno pro ně vyrazila odlehčená helikoptéra bez dveří, přesto ale nebyla schopná je vyzvednout.

Záchranáři jim podle informací české diplomacie shodili lana, potraviny, lékárničku a vysílačky. Nyní se horolezci spolu se svým průvodcem musí sami pokusit sestoupit do šesti tisíc, kde je bude možné vyzvednout. Naproti jim vyrazil na pomoc tým v čele s Pákistáncem Sajídem Satfarou, tamním nejslavnějším horolezcem.

Jeden z českých horolezců má zdravotní potíže - omrzly mu prsty na nohách, což ho může omezovat v pohybu. V oblasti stále trvá špatné počasí, na cestě z Rakapoši hrozí laviny, proto není vůbec snadná.

Vrtulník pákistánských záchranářů navázal kontakt s českými horolezci už v pondělí ráno, helikoptéra ale následně odlétla dotankovat. Podle původního plánu měli záchranáři v průběhu pondělí horolezce i jejich průvodce Vadžídulláha Nagríma zachránit.

Záchranná operace byla tehdy přerušena a začala opět v úterý po rozednění. Situaci měla zkomplikovat špatná viditelnost.

Místní policie uvedla, že oba horolezci neměli potřebné povolení k výstupu a zajištěnou podporu. S dvojicí je český konzul v kontaktu přes satelitní telefon. „Situaci samozřejmě sledujeme a nadále platí, že náš zastupitelský úřad je podle svých možností připraven poskytnout konzulární pomoc i součinnost místním úřadům,“ uvedlo ministerstvo pro Seznam Zprávy.

Dnes proběhne jednání s pojišťovnou, zda je možné uhradit veškeré záchranné práce a nejenom první pokus.

Záchranná akce se rozeběhla už o víkendu, kvůli nepříznivému počasí ale byla v neděli přerušena.

„Byl jsem s těmito dvěma horolezci v kontaktu naposledy v srpnu. Radili jsme jim, jak požádat o povolení k výstupu na horu nad 6 000 metrů a ohledně prodloužení víz. Pak už jsem s nimi v kontaktu nebyl. V neděli jsem mluvil s bratrem průvodce, který je doprovází, když s ním ztratil kontakt. Den poté nám potvrdil, že kontakt opět navázali. O průběhu záchranné operace zjišťujeme další podrobnosti,“ řekl ČTK Antonín Hradilek, zástupce českého velvyslance v Islámábádu.

Pákistánská hora Rakapoši je horolezci považována za jednu z nejkrásnějších na světě, patří k těm technicky obtížnějším. Je výjimečná v tom, že ze základního tábora na vrchol je převýšení přes 5 000 metrů. Rakapoši je 12. nejvyšší horou Pákistánu a 27. nejvyšším vrcholem světa.

Jako první ji zdolali v roce 1958 Britové Mike Banks a Tom Patey.

Reklama

Související témata:

Doporučované