Hlavní obsah

České nanotechnologie pod jednou střechou. Cesta do Evropy bude snazší

Logistický sklad firmy Adler v Ostravě pojme 30 milionů výrobků a 300 tisíc papírových kartonů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústecký podnikatel Martin Hausenblas začal propojovat české výrobce nanomateriálů. Firmy soustředí pod jednu střechu a zapojí je do systémů své firmy Adler a celoevropské logistiky.

Článek

Představte si 300 tisíc papírových krabic – jedna jako druhá – vyrovnaných do výšky čtyřpatrového paneláku a v nich třicet milionů kusů oblečení. Celková plocha 20 tisíc metrů čtverečních. Právě tak vypadá ostravské distribuční centrum firmy Adler, jednoho z největších evropských prodejců textilu. Trička, čepice nebo mikiny odtud míří do dvacítky evropských zemí.

Sortiment ve skladu se ale teď kvůli koronaviru rozšiřuje. Trička doplnily navinuté filtry do roušek a ochranné pomůcky. „Ve spolupráci s firmou Obrokov jsme dodali logistické služby a vytvořili náviny filtračního materiálu českého původu. Má 81% účinnost a je velmi levný. Na český trh jsme dodali 14 milionů kusů těchto filtrů. V poslední době už tento materiál dodáváme do celé Evropy, protože Adler má logistickou síť po celém kontinentu,“ vysvětluje spolumajitel firmy Martin Hausenblas.

Českých výrobků, určených na pomoc v boji s nákazou bude z tohoto skladu mířit do Evropy mnohem víc. „Naší strategií je spojit české výrobce, vzít produkty, které tady máme, a dát jim logistickou podporu,“ upřesňuje Hausenblas. Celý projekt je teprve v začátcích, ale už teď má firma nakontrahované tři výrobce, se kterými je dohodnutá. Ve finále počítá s desítkami českých firem – převážně výrobců nanomateriálů pro ochranné pomůcky.

Propojí se firmy, které mají sice skvělé výrobky, ale neumí kolem nich udělat marketing a nezvládnou evropskou logistiku, s firmou, která má pokrytou celou Evropu. „Zkonsolidujeme dodavatele pod jednu střechu a dodáme efektivní marketing,“ dodává Hausenblas.

Není to ale jediná iniciativa, která se snaží českým výrobcům pomoci uspět i za hranicemi a propojit je s distributory. „Kontaktují nás exportéři, jako třeba hotelové řetězce. Snažíme se je propojovat s firmami, které tu vyrábí. Zároveň českým výrobcům pomáháme s certifikacemi ochranných pomůcek. Chceme, aby se firmy, které rozjely výrobu, udržely životaschopné do podzimu a v případě potřeby byla Česká republika soběstačná,“ říká David Svoboda, zakladatel výzvy Roušky s TULkou.

Česká republika patří v nanotechnologiích mezi absolutní světovou špičku. Kvůli koronaviru tady došlo k obrovskému navýšení výroby ochranných pomůcek a u nanotechnologických firem k mnohonásobnému posílení výroby membrány, respirátorů a roušek. Stát s nimi ale příliš nepracuje.

Jen namátkou: liberecké firmy Elmarco a Drylock vyrábějí filtry z nanovláken, které zastaví přes 90 procent virů. NanoSpace rozjela výrobu roušek a technologická společnost Grade Medical zase vyvinula novou nanovlákennou textilii s antimikrobiální úpravou pro výrobu vícevrstvých filtrů.

Reklama

Doporučované