Hlavní obsah

Česko bude uznávat maďarská očkování, včetně Sputniku a čínské vakcíny

Foto: Profimedia.cz

V Maďarsku očkují i armádní zdravotníci i v mobilních vakcinačních centrech, ilustrační foto.

Reklama

Česko a Maďarsko se dohodly na neomezeném přeshraničním cestování občanů obou zemí, kteří už byli očkováni proti covidu-19. Obě země si od soboty budou uznávat osvědčení o imunitě vůči covidu-19 bez ohledu na typ použité vakcíny.

Článek

Podle agentury MTI to na Facebooku potvrdil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. V Maďarsku se jako v jediné zemi EU očkuje ruským přípravkem Sputnik V a vakcínami čínských firem Sinopharm a CanSino Biologics. Jejich používání přitom zatím nedoporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Kromě toho se aplikují i preparáty společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Szijjártó dodal, že další jednání o neomezeném cestování v rámci Evropské unie mají následovat v polské Lodži, kde se dnes scházejí ministři zahraničí zemí Visegrádské čtyřky (Česka, Slovenska, Polska a Maďarska).

Kromě Česka dosáhlo Maďarsko dohody o vzájemném uznávání osvědčení o imunitě vůči covidu-19 s Chorvatskem, Srbskem, Černou Horou, Slovinskem, Tureckem a Bahrajnem, osvědčení o imunitě si vzájemně uznávají také Maďarsko a Rumunsko, připomněla MTI.

Maďarsko může být první evropskou zemí, která se po pandemii vrátí do „normálního života“, prohlásil dnes premiér Viktor Orbán v pravidelném rozhlasovém vystoupení. Orbán nicméně varoval, že pandemie ještě neskončila, a vyzval spoluobčany, aby dodržovali předpisy „nezbytné pro bezpečný život“.

Až dosud bylo podle Orbána očkováno 4,48 milionu z přibližně deseti milionů Maďarů, z toho podle MTI 2,6 milionu obdrželo obě dávky. Premiér přislíbil, že po překročení hranice pěti milionů očkovaných budou zrušena omezení týkající se svateb a podobných událostí, jakož i zákaz vycházení mezi půlnocí a pátou hodinou ranní. Na masových akcích ale budou od účastníků až do začátku srpna vyžadována osvědčení o imunitě.

V Maďarsku během uplynulého dne přibylo 1190 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 71 úmrtí. Od začátku pandemie se nakazilo 796 390 Maďarů, z nichž 29 041 nákaze podlehlo, připomněla MTI.

Podle dřívějších vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) by se zhruba od poloviny května mohlo zjednodušit cestování mezi Českou republikou a šesti zeměmi pro lidi očkované proti covidu-19. Babiš před týdnem na sněmovních interpelacích zmínil Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko a Slovinsko. Arenberger ve čtvrtek na sněmovním výboru pro zdravotnictví řekl, že ČR si bude od soboty 15. května uznávat vzájemně očkování proti covidu-19 s Polskem, Maďarskem i Německem a že se jedná i se Slovenskem.

Reklama

Doporučované