Hlavní obsah

8800 nově nakažených. Praha si pohoršila v systému PES. Stoupá také číslo R

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Česko je druhý den v 5. stupni PES. Po třech dnech zhoršené epidemické situace má vláda zpřísnit opatření. Chystá ovšem přepočet rizika.

Článek

Zjednodušené reprodukční číslo R neboli ukazatel rychlosti šíření epidemie koronaviru vystoupal podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky na 1,27. Stoupl tedy z páteční hodnoty 1,22. Naplňuje se tak nejhorší ze scénářů, které minulý týden představil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. V něm státní statistici počítali s R pohybujícím se okolo 1,3.

Foto: ÚZIS, Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Modely UZIS pro vývoj epidemie v příštích dnech.

Nejnovější data pak ukazují, že za pátek přibylo nejvíce nakažených od 11. listopadu. Konkrétně testy pozitivně vyšly v 8800 případech. Celkem bylo otestováno téměř 32 tisíc vzroků. Pozitivita je tak nad 25 procenty.

Stejně tak se drží na úrovni 76 bodů, tedy v nejhorším pátém stupni, hodnota rizika v systému PES. Je to již druhý den v řadě. A původní plán zní, že po třech dnech, kdy se ukazatel zhorší, má zasáhnout vláda a upravit podle toho život v Česku. V nejpřísnějším režimu odpovídajícím nejhoršímu riziku by to znamenalo mimo jiné shromažďování maximálně dvou osob, prodej jen základních potřeb či zákaz vycházení mezi devátou večerní a pátou ranní.

Do horšího stupně se po dlouhé době propadla i Praha. Hlavní město dosud „drželo“ celostátní index rizika na nižší úrovni. Podle sobotních hodnot ovšem i metropole spadla do čtvrtého stupně rizika, když hodnota vystoupala z 59 na 64 bodů. Zbylé kraje jsou povětšinou už na pátém stupni, tedy překračují hodnotu 76 bodů. Nejkritičtější situace je v Karlovarském a Plzeňském kraji, kde je index na 86 bodech. Kromě Prahy ještě čtvrtý stupeň rizika drží Jihomoravský, Jihočeský a těsně i Olomoucký kraj.

Ministr Blatný ovšem již v pátek uvedl, že experti teprve budou jednat o tom, jestli vůbec přecházet do vyššího stupně rizika. Česká republika ale teprve v pátek přešla ze stupně 3 do stupně 4, a to ještě s významnými výjimkami pro obchody a služby.

„Stále platí, že o změně směrem k přísnějším opatřením se uvažuje po třech dnech zvýšených hodnot,“ řekl Blatný. Při současném trendu by třetím dnem měla být neděle. Index rizika navíc není jediným ukazatelem, podle kterého se expertní skupina bude řídit.

„Záležet bude nejen na skóre, ale i na vytížení nemocnic,“ vysvětlil Blatný. Ministerstvo proto bedlivě sleduje počty nakažených zdravotníků, počty hospitalizovaných a počty pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči.

Šéf zdravotnických statistiků Dušek pak také uvedl, že se bude muset index rizika upravit. A to kvůli plošnému testování pomocí antigenních testů. Ty vykazují výrazně nižší pozitivitu než PCR testy, které jsou jako jediné do indexu započítány.

„Nástup plošného testování zásadním způsobem změní portfolio testů a změní i záchyty. Promítne se to do statistik. Nutně to povede ke skutečné změně indexu rizika. Zatím nebyla udělána žádná,“ uvedl ve vysílání Českého rozhlasu.

Reklama

Doporučované