Hlavní obsah
Online

Nakažených rekordně přibylo, stát znovu zpřísní pravidla

Tisková konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Denní nárůst nových případů nákazy v České republice počtvrté za dobu epidemie překročil 300. Vláda zpřísňuje opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Česku v neděli přibylo 305 nových případů koronaviru. Počtvrté od začátku epidemie tak byl denní přírůstek vyšší než 300, naposledy se to stalo 3. dubna. Aktuální nárůst zřejmě souvisí s rozsáhlým testováním na Karvinsku a v těžební firmě OKD.

- V reakci na nárůst případů stát znovu zpřísní opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. V Moravskoslezském kraji zůstanou i po rozvolnění povinné roušky. V Praze budou i nadále povinné v metru a při vnitřních hromadných akcích.

- Podle Johns Hopkins University přišlo o život v důsledku pandemie covid-19 více než 500 000 lidí na celém světě. Od rozšíření viru z Číny v loňském roce se nakazilo více než 10 milionů lidí. Polovina světových případů připadá na USA a Evropu. Za posledních šest dní přibyl jeden milion nových případů.

  • Nová mapa ministerstva. Lidé v ní naleznou nová opatření

    Ministerstvo zdravotnictví zprovoznilo mapu, do které bude promítat aktuálně nejpostiženější regiony a v nich zavedená opatření. K nalezení je na webu ministerstva.

  • Komentář: Příprava na druhou vlnu. Vládě chybí „měkké“ nástroje

    Druhá vlna epidemie se zatím nekoná, ale čísla z Karviné ukazují, že může snadno přijít. Vláda bude mít v rukách ve srovnání se začátkem epidemie pár zbraní navíc, pár důležitých jí ale bude chybět.

    Tak ošklivý zub na grafu denních pozitivních testů na covid-19 jsme neviděli skoro tři měsíce. Příčinou je hlavně to, že se těžiště testování přesunulo na postižené Karvinsko, takže z celorepublikového hlediska není žádný důvod k panice. Když už ale ten obrázek vypadá, jak vypadá, neuškodí si nad ním připomenout pár věcí.

  • Vojtěch: Covid situace se v Evropě zlepšuje

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na Twitteru napsal, že covid situace se v Evropě stále zlepšuje. „Červené zůstává už jen Švédsko. Při návratu do Česka je tak nutné doložit negativní test či nastoupit karanténu,“ uvedl ministr. „Naopak Velká Británie i Slezské vojvodství v Polsku jsou již zelené a přicestování je bez omezení. Portugalsko je nově oranžové,“ doplnil Vojtěch.

    Foto: Twitter/Adam Vojtěch

    Covid situace se v Evropě.

  • Premiéra Andreje Babiše čeká první cesta po pandemii

    Premiér Andrej Babiš v pátek poletí do Polska na první pracovní zahraniční cestu od začátku pandemie koronaviru v Evropě. Zúčastní se summitu premiérů zemí V4.

  • Většina pozitivně testovaných v Moravskoslezském kraji je bez příznaků

    Většina pozitivně testovaných na covid-19 v Moravskoslezském kraji je bez příznaků, hospitalizovaných je jich 28. Pro případ těžkého průběhu nákazy je v kraji připraveno 186 plicních ventilací. Po zasedání bezpečnostní rady kraje to novinářům řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO), podle kterého zatím nehrozí uzavření Karvinska.

    „Problémem jsou lidé, kteří nedodržují karanténu,“ řekl Vondrák. Kvůli nezodpovědnosti lidí, kteří nejsou v karanténě doma, se tak podle něj nákaza dál šíří.

  • Firmy z odvětví dopravy budou moci využívat záruky v programu COVID Plus

    Vláda schválila, že firmy z odvětví dopravy a cestovního ruchu budou moci využívat záruky v programu COVID Plus. Informoval na Twitteru ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Čerpání v programu COVID Plus je zaměřeno na firmy s více než 250 zaměstnanci. Možná podpora se tak bude vztahovat i na leteckou společnost Smartwings.

  • Další poslanec má negativní test

    Také další poslanec a pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě) má výsledek testu na nový typ koronaviru. „Jsem negativní a dnes mi karanténa končí,“ uvedl Čižinský.

    Negativní test má již rovněž náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly) a pražská zastupitelka ODS Jaroslava Janderová.

  • Negativní test má Zábranský, Nacher i Udženija

    Negativní test má radní Adam Zábranský (Piráti), poslanec a pražský zastupitel za ANO Patrik Nacher nebo zastupitelka ODS Alexandra Udženija. Všem tak také skončí karanténa.

    „Podle vyjádření hygieny tím karanténa končí. Tudíž mohu směle do práce. Tento týden bude náročný,“ uvedl Nacher.

    „Mám výsledek a je negativní. Dnešním dnem pro mne tím pádem karanténa končí,“ napsala Udženija.

  • Pražský primátor Hřib má další test negativní, chystá se do práce

  • Mapa rizikových regionů

    Ministerstvo zdravotnictví bude od 1. července denně zveřejňovat mapu rizikových regionů v ČR. Vyhodnotí nárůst pozitivních s covid-19, hospitalizace a další trendy za poslední den a týden. Nově bude denní přírůstky pozitivně testovaných zveřejňovat ministerstvo jen jednou denně.

  • Metro v roušce, tramvaj ne? Je to kvůli teplu

    Pražané budou muset roušku od července nosit jen v metru, v autobusech a tramvajích ne. Podle hygieničky Jarmily Rážové je to proto, že metro přepraví více než třetinu cestujících, kteří jsou blízko sebe poměrně dlouhou dobu. Navíc je klimatizované, což se nedá říct o 60 % vozů tramvají a autobusů. „Je to i s ohledem na to, že se blíží vyšší teploty. Vyhodnocovali jsme riziko přenosu nákazy a jiných kolapsů, které by se mohly v MHD stát,“ dodala Rážová.

  • Ve firmě Junker začalo testování

    Ve firmě Junker v Holicích na Pardubicku začalo testování zaměstnanců. U tří z nich testy nedávno potvrdily nákazu koronavirem, společnost bude kvůli karanténě zavřená tři týdny. Podle hygieniků se jeden ze zaměstnanců nakazil na začátku června na rodinné oslavě na Chrudimsku. Stovka lidí z výroby je v karanténě, dalších zhruba 160 lidí z kanceláří je preventivně doma.

  • Nemoc se šíří i na večírcích

    „Podceňování příznaků onemocnění, to, že mám třeba teplotu, a přesto se zúčastním firemního večírku, kde se sejde najednou 40 nebo 50 osob, znamená další potenciální šíření. Pokud je ten večírek celorepublikový, tak se nemoc šíří do dalších krajů,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. K lehkovážnosti lidí podle ní přispívá to, že většina lidí nemá příznaky žádné nebo jen velmi mírné.

  • Rekordní podíl nakažených k počtu testů

    Podíl nakažených k počtu testů byl v neděli 16,83 %, nejvíce od začátku epidemie. Testovalo se ale méně a především cíleně v ohniscích nákazy.

  • Nová pravidla pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko

    Ministr zveřejnil pravidla, která budou od úterý platit pro okresy Karviná a Frýdek-Místek. Ve zdravotnických zařízeních bude nutné zavést vstupní filtr. Budou zakázány návštěvy pacientů v nemocnicích. Pacienti přijímaní do nemocnic budou muset mít negativní test na covid-19. Výjimkou jsou pacienti, kteří potřebují akutní péči. Testovat se budou i zdravotníci. Zákaz návštěv, testy nových klientů a zaměstnanců platí i pro domovy pro seniory. Hromadné akce vnitřní i venkovní se mohou konat maximálně do 100 osob, musí se dodržovat rozestup nejméně 2 metry. Restaurace, bary a další se musí od 23. hodiny do 8. hodiny ráno uzavřít. Omezuje se i provoz koupališť, může na nich být maximálně 100 lidí.

  • Roušky zůstanou i ve zdravotnických zařízeních

    Povinnost nosit roušky zůstane i po 1. červenci ve zdravotnických zařízeních, oznámil ministr zdravotnictví. Týká se to i agentur poskytujících domácí péči.

  • Vojtěch: Za šířením viru je i neukázněnost lidí

    „Situace není určitě uspokojivá, nemoc se šíří. Zdá se, že i komunitně,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zavedení přísnějších opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Nárůst je podle něj dán i neukázněností, kdy lidé s příznaky navštěvují oslavy nebo firemní akce. Hygienici tak musí řešit stovky potenciálně nakažených, virus se tak dostává i do jiných regionů.

Reklama

Hlavní zprávy