Hlavní obsah

Česko se mění v oblast sucha. Chybí už 156 dnů srážek

Sucho v posledních pěti letech.Video: Intersucho.cz

 

Reklama

Česko zažívá od roku 2014 srážkový deficit, nejhůře je na východě Čech, nejlépe na Ústecku.

Článek

Českou republiku trápí sucho, což je vidět nejen pouhým okem na stavu polí a lesů, ale také při pohledu do dlouhodobých statistik Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle nich chybí v Česku v této chvíli už 156 deštivých dnů.

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Kolik chybí v Česku deštivých dní.

Srážkový deficit Česko zažívá nepřetržitě od roku 2014. Za tu dobu na českém území napršelo 2623 milimetrů srážek, což je o 293 milimetrů méně, než by podle dlouhodobého průměru mělo být.

Česko zažilo obdobná sucha před 150 lety, zaznělo na sjezdu českých a slovenských hydrologů.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Nejhorší je situace na východě Čech

Vůbec nejhorší je situace podle tohoto srovnání v Královéhradeckém kraji, kde oproti dlouhodobému průměru chybí 550 milimetrů srážek, což znamená, že tam od roku 2014 chybí v přepočtu takřka 264 deštivých dnů. Podobný nedostatek srážek je cítit také na Pardubicku a Liberecku.

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Deficit srážek od roku 2014

Nejmenší srážkový deficit je naopak v Ústeckém kraji. Tam chybí „jen” 56 milimetrů, tedy zhruba 32 deštivých dnů.

Porovnání sleduje měsíční úhrny srážek ve srovnání s dlouhodobým normálem z let 1981–2010 na území ČR a také jednotlivých krajů. Čísla zveřejňuje ČHMÚ na svých stránkách.

Podle hydrologa ČHMÚ Jana Daňhelky je tento déletrvající srážkový deficit jedním z důvodů, proč jsou letošní sucha tak výrazná.

„Důsledky roku 2015 pořád cítíme. To sucho se neukončilo. I když byly srážky, i když se na horách doplnily zásoby ze sněhu, tak se pořád zdá, že je zde deficit. Ten způsobuje, že klesají hladiny řek a to sucho se může rychleji znovu objevovat,“ uvedl na konferenci českých a slovenských hydrologů minulý týden.

Vidět je to podle něj především na zásobnících podzemních vod, kde se hladina udržuje na velmi nízké úrovni.

Reklama

Související témata:

Doporučované