Hlavní obsah

Česko-slovenský hokejový slovník: Krivda = Křivda. Slováci, zapomeňte, radí jejich trenér

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Slováci se oklepávají z křivdy: Po sporném verdiktu rozhodčích ztratili zápas s Kanadou necelé dvě vteřiny před koncem.

Reklama

Bezprostředně po prohře s Kanadou se na Slovensku objevily obavy, jak domácí reprezentace unese krutý výsledek a jak rychle se z něj oklepe. Slováci cítí křivdu, ale musejí zapomenout. Dnes večer je totiž čeká nejdůležitější zápas ve skupině.

Článek

Hokejový turnaj vyžaduje krátkodobou paměť.

Trenér slovenské reprezentace Craig Ramsay vyslovil v Košicích větu jako vytesanou pro novinové titulky.

Slovensko díky probíhajícímu mistrovství světa žije hokejem, nadšenými výkony domácí reprezentace. Ale po těžkém vstupu do turnaje cítí také obrovskou křivdu, po níž hokejisté dvě vteřiny před koncem ztratili neuvěřitelný zápas s Kanadou.

Zlost a hokejka na čtyři kusy

Ta totiž po neodpískaném faulu na Dávida Buce vstřelila necelé dvě vteřiny před koncem vítězný gól na 6:5. Slováci tragickým způsobem přišli o body a ztratili zápas, ve kterém dvakrát vedli o dva góly. A pak neunesli emoce. Fanoušci ve vyprodané aréně v Košicích vypískali Kanaďany při jejich státní hymně.

„Je to nepopsatelný pocit. Takovou zlost v hokeji jsem ještě nezažil. Nejprve jsem zanadával, pak rozsekal hokejku na čtyři kusy. Byl to silný hněv a následně smutek. Prohrát gólem takhle těsně před koncem, to je fakt hrozné. Všichni jsme cítili křivdu, ale reakce diváků se mi nelíbila. Nemůžeme se s prominutím chovat jako opice a házet na led flašky. Nevím, jestli vyhrála Kanada férově, ale vyhrála. A to musíme přijmout,“ řekl obránce Martin Fehérváry.

„Vy se divákům divíte? Může se vůbec někdo divit? Odpískali nám faul a potom neviděli krosček na Buce. Doufám, že se tím bude zabývat komise rozhodčích. Uznávám, že to sudí mají těžké a jsou to taky jen lidé. Pro nás je to ale těžko přijatelné. Kanada je Kanada. A minutu před koncem se takové věci nepískají,“ dodal Ladislav Nagy.

Smutnou prohru emotivně koušou i lidé v Bratislavě. Když místní slyší češtinu, okamžitě přepnou téma na hokej. V hospodě, taxíku, kavárnách nebo při nákupu v obchodě. „Divím se, jak hrajeme dobře. Škoda, že nám proti Kanadě neuznali gól, jen Bůh ví, jak by to pak dopadlo. Ale rozhodčí, to je pořád stejné. Už zase pískají proti nám. Pokazil nám to s Kanadou, podobné to bylo i v zápase s Finskem. Jsem zvědavý, jak si chalani povedou dneska,“ přemýšlel nahlas jeden z taxikářů.

Hokejové Slovensko je na nohou a vzhlíží k večerní bitvě s Německem. Domácí reprezentace po šokujícím vítězství nad USA a těsných prohrách s Finskem a Kanadou dnes rozehraje druhou polovinu své skupiny a v ní narazí už jen na sobě rovné nebo papírově slabší soupeře.

Ač to může znít trošku hloupě, turnaj pro Slováky začíná v podstatě až dnes. A duel s Německem může být naprosto klíčový z hlediska šancí domácího týmu na postup ze základní skupiny, na který čekají předlouhých šest let.

Pokud by dneska měli Slováci zápas prohrát, ztratila by vinou horšího vzájemného zápasu s přímým konkurentem váhu i překvapivá výhra nad USA. Němci totiž zatím vyhráli všechny zápasy ve skupině a pokud dnes získají všechny tři body, museli by se Slováci do čtvrtfinále prokousat na úkor jednoho ze tří favoritů: USA, Finska nebo Kanady.

Anketa

Jak skončí Češi na MS v Bratislavě?
V základní skupině
4,8 %
Ve čtvrtfinále
31,1 %
V semifinále
15,6 %
Budou hrát finále
48,5 %
Celkem hlasovalo 33096 čtenářů.

A právě proto se Slováci tolik bojí o mentální pohodu týmu, proti kterému se v posledních dvou vřavách odvrátilo štěstí i přízeň rozhodčích.

„Na těchto turnajích musíte mít krátkodobou paměť. Po prohře jsme si řekli, že musíme opět nahodit úsměv a čeká nás nový den. Dnes chceme podat opět výkon jako v posledních třech zápasech a ta poslední zkušenost by nás měla posilnit. V zápasech se stane podobných věcí spousta, ty vás však musí mentálně posilnit,“ řekl kouč Ramsay.

Utkání proti Německu začíná ve 20:15. Sázkové kanceláře velmi výrazně favorizují domácí tým, jenže ten toho bude muset hodně změnit. Zatím až dosud hrál proti soupeřům, kteří se nebáli útočit. Teď se proti nim postaví tým, který bude bránit a čekat na protiútoky.

„Tlak na nás je v každém zápase, do kterého jdeme. Samozřejmě teď proti nám už stojí soupeř, se kterým musíme vyhrát. My jsme favorité. Myslím si, že nám opět pomohou lidé, chalani do toho dají srdce, bojovnost a zvládneme to,“ řekl na dnešním tréninku asistent trenéra Andrej Podkonický.

Reklama

Doporučované