Hlavní obsah

Česko stáhne žalobu kvůli dotacím pro Agrofert, střet zájmů Babiše trvá

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Žalobu česká vláda schválila na počátku února bez toho, aby o tom po svém jednání informovala.

Článek

Česká vláda vezme zpět únorovou žalobu, kterou podala k Evropskému soudnímu dvoru kvůli dvěma pozastaveným zemědělským dotacím pro Agrofert Holding. Evropská komise totiž své rozhodnutí týkající se jedné z nich zrušila, podle mluvčího Ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého tak žaloba pozbyla smyslu. Informuje o tom server iRozhlas.cz. Komise zároveň vydala nové rozhodnutí pozastavující platbu k jednomu projektu, ministerstvo tak zřejmě navrhne, aby kabinet podal novou žalobu, která bude reagovat na aktuální stanovisko Evropské komise.

V případu jde výhradně o zemědělské dotace a s auditem týkajícím se stamilionů například na dnes již proslulou linku na toastový chléb nesouvisí. Auditoři Evropské komise mají podle konečné zprávy střet zájmů Andreje Babiše za prokázaný a v současnosti se hraje jen o to, o kolik peněz z dotačního balíku Česko přijde.

Brusel platby pro Agrofert pozastavil kvůli probíhajícímu auditnímu šetření o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Šlo o peníze na projekty financované z Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši 6,3 milionu korun.

Administrativa to vydává za své vítězství. Nicméně stále platí, že jeden audit Evropské komise nade vší pochybnost ve své finální zprávě konstatuje střet zájmů premiéra. V této chvíli čeká Brusel na odpověď, jak se s tímto faktem česká strana vyrovná. Kvůli koronavirové pandemii byl termín prodloužen na počátek června. Česko musí především oznámit, jak naloží se střetem zájmů Andreje Babiše. Zároveň má šanci zmírnit finanční dopady, které audit Česku vyměřil. Jde o stamiliony korun, které by Česko mělo požadovat po Agrofertu zpět a pokusit se je přesunout v rámci operačních programů na jiné projekty, jinak o ně přijde úplně.

Stejně tak nadále probíhají jednání o druhém auditu - tentokrát zemědělském. Jeho závěry má veřejnost zprostředkované výhradně přes Ministerstvo zemědělství. Je téměř jisté, že i tento audit střet zájmů českého premiéra konstatuje. Jaké jsou ale dopady, zatím není jasné. Mimochodem auditoři se zabývali i rodinným podnikáním ministra zemědělství Miroslava Tomana.

Proč tedy Česko bude podávat další žalobu na Evropskou komisi? Oficiální verze zní, aby se do budoucna vyjasnil výklad českého zákona o střetu zájmů v případě dotací vyplacených skrze Státní zemědělský intervenční fond. Ten loni v listopadu po analýze tuzemské legislativy oznámil, že se na něj nevztahují rozpočtová pravidla, tudíž ani paragraf o střetu zájmů.

Protikorupční organizace Transparency International to vidí jinak.

„Celá tato epizodka je pouze o projektech za 6 milionů v jednom krátkém období, toť vše. Na prokázaném střetu zájmů premiéra to nic nemění. Smyslem té žaloby bylo to trochu zamlžit a znepřehlednit, což asi vyšlo,“ napsal šéf české pobočky David Ondráčka.

Novou žalobu bude muset podobně jako v únoru schválit nejdříve kabinet, tehdy ji odhlasoval jednomyslně. Babiš se jednání neúčastnil. Vláda bod zařadila na jednání neohlášeně a následně po jednání kabinetu ani o svém rozhodnutí neinformovala.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů.

Agrofert Babiš vlastnil do února 2017, kdy ho převedl do svěřenského fondu. Důvodem byla novela zákona o střetu zájmů, podle které nesmějí mít firmy členů vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Reklama

Doporučované